Hlavní obsah

USA vyzbrojily Kyjev i špionážními informacemi

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA sdílely s Ukrajinou tak podrobné zpravodajské informace, že Kyjev přesně věděl, kdy a kam dopadnou ruské bomby. Podle deníku The Daily Telegraph to pomohlo zmařit snahy Moskvy o dobytí Kyjeva a odrazit její postup i jinde.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Americký ministr zahraničí Antony Blinken navštívil Kyjev. Na snímku si podává ruku s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským

Článek

V rámci bezprecedentní operace americká špionáž prozradila ukrajinským silám souřadnice ruských sil a letadel, což jim umožnilo předejít útokům.

Příštím cílem v Kyjevě může být západní delegace, varuje Moskva

Evropa

Podle stanice NBC to Ukrajincům umožnilo také sestřelit ruské letadlo, které v prvních dnech války přepravovalo stovky vojáků na letiště Hostomel na předměstí Kyjeva.

Přestože se ruské síly pak nakrátko letiště zmocnily, nemohly ho využít k vytvoření vzdušného mostu pro doplnění zdrojů a následné dobytí Kyjeva.

Změna pozice

Informace od americké špionáže Rusku také zabránily získat nadvládu v ukrajinském vzdušném prostoru.

Díky nim mohla Ukrajina měnit pozici svých systémů protivzdušné obrany nebo letadel jen těsně před tím, než se staly terčem útoku.

„Ruská armáda doslova pokryla krátery prázdné prostory, kde byla dříve protivzdušná obrana. Mělo to obrovský dopad na schopnosti ruské armády na zemi,“ řekl jeden z amerických představitelů stanici NBC.

Chrání Zelenského

Američtí představitelé se domnívají, že tato úroveň sdílení – bezprecedentní pro partnera, nečlena NATO – byla rozhodující pro překvapivý úspěch Ukrajiny, která z velké části odrazila postup Vladimira Putina, a to i přes vojenskou převahu Ruska.

Americký ministr obrany: Chceme vidět Rusko oslabené

Evropa

Rozvědka CIA rovněž věnuje značné prostředky na ochranu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Spolupracuje s ukrajinskými představiteli mj. na tom, „jak ho co nejlépe přemístit“, potvrdil pro NBC News jeden z amerických představitelů.

Televize NBC uvedla, že má další příklady konkrétních amerických zpravodajských informací, které poskytly podnět, ale nezveřejňuje je z obavy, že by ohrozily zpravodajské kanály.

Ukrajinci podle The Daily Telegraphu tvrdí, že až mrtví civilisté v Buči a jinde přesvědčili USA ke sdílení nejdůvěrnějších informací.

Podle deníku ale začala úzká zpravodajská spolupráce už po ruském zabrání Krymu v roce 2014 a od začátku nynější války se prudce rozšířila.

Na milionové odškodné za vydání do USA Nikulin nemá nárok, rozhodl soud

Krimi

Na počátku války prý američtí zpravodajští činitelé zakazovali sdílení údajů, které by mohly vést ke smrtícím úderům na Rusy.

Po událostech v Buči omezení zrušili, což USA umožnilo sdílet s Ukrajinci přesné souřadnice pozic ruských sil, aby na ně bylo možné vést palbu

Reklama

Výběr článků

Načítám