Hlavní obsah

Trump se má na pozoru před knihami

Právo, CNN, BBC, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Donald Trump zpozorněl kvůli dvěma knihám, v nichž nevychází právě nejlépe. Jednu sepsala jeho neteř Mary Trumpová, druhou se snaží vrhnout na knižní trh John Bolton, někdejší bezpečnostní poradce šéfa Bílého domu.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Donald Trump

Článek

Mary Trumpová si nebere servítky a v knize otevřeně popisuje, jak její strýc nabyl svých financí i nelegálně, sdělila BBC. Publikace dále potvrzuje, že právě Mary Trumpová poskytla utajené dokumenty o soukromých financích rodiny Trumpových deníku The New York Times (NYT).

Neporušil jsem žádné předpisy
John Bolton, exporadce Donalda Trumpa

Ten z nich zjistil, že Trump se namočil do daňových podvodů a od otcovy firmy měl dostat investici 400 milionů dolarů (9,4 mld korun). NYT tak vyvrátil prezidentovu mantru, že své impérium vybudoval výhradně sám z vlastních peněz.

Trumpa prý zaskočilo, že má Británie jaderné zbraně a Finsko není v Rusku

Amerika

Bílý dům: Tajná fakta nesmí ven

Podle BBC se kniha objeví v knihkupectvích 28. července pod názvem Too Much And Never Enough: How My Family Created the World‘s Most Dangerous Man (Příliš mnoho a nikdy ne dost. Jak moje rodina stvořila nejnebezpečnějšího muže světa). Autorka je dcerou Freda Trumpa, prezidentova zesnulého bratra.

Mary Trumpová však není jediný člověk z prezidentova okolí, který o něm připravuje paměti. Bolton, jenž se rozešel s prezidentem ve zlém, je vydává 23. června pod názvem The Room Where It Happened: A White House Memoir (Místnost, kde se to stalo: Memoáry z Bílého domu).

Trump chce mítink s 20 tisíci lidmi navzdory rekordnímu počtu nově nakažených

Amerika

„Uveřejnění jakýchkoli našich rozhovorů jsem neodsouhlasil, takže jejich publikováním pan Bolton porušuje zákon. Za to by se musel zodpovídat,“ tweetoval prezident Trump.

Rozhodne soud

Trumpova administrativa má námitky vůči tomu, že si Bolton nenechal text schválit Bílým domem, aby se posoudilo, zda se v něm nepíše o utajovaných skutečnostech.

Trump brání vydání knihy svého poradce, každý rozhovor považuje za přísně tajný

Amerika

„Podobný schvalovací proces musí absolvovat všichni někdejší američtí vládní činitelé s přístupem k citlivým informacím,“ připomněl list The Boston Globe.

S příslušnou žádostí se právníci ministerstva spravedlnosti obrátili v úterý na federální soud ve Washingtonu. Argumentují v ní tím, že vydání knihy může potenciálně ohrozit národní bezpečnost a požadují, aby soud nařídil vydavateli knihy další odklad jejího vydání, pokud se neodehraje potřebná prověrka celého rukopisu.

Trump podepsal reformy policie, nebude smět používat škrticí chvaty

Amerika

„Neporušil jsem žádné předpisy. Celý text zanalyzovali v předstihu odborníci na utajované skutečnosti,“ brání se autor.

Bolton, řazený mezi nejtvrdší jestřáby, skončil ve své funkci v září 2019 po 519 dnech kvůli názorovým neshodám s Trumpem ohledně zahraniční politiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám