Hlavní obsah

Trump chce mítink s 20 tisíci lidmi navzdory rekordnímu počtu nově nakažených

Novinky,
Tulsa

V Oklahomě prudce narůstá počet případů nákazy koronavirem. Počty nově nakažených jsou rekordní a přibývá i počet hospitalizovaných. Přesto se v sobotu na stadionu v tamním městě Tulsa má konat první velké shromáždění příznivců prezidenta Donalda Trumpa, kam může přijít až 20 000 lidí, uvedly agentury AP a Reuters.

Foto: Lawrence Bryant, Reuters

Příznivci Donalda Trumpa před halou BOK v Tulse.

Článek

Ve středu ráno bylo v Oklahomě potvrzeno rekordních 259 nových případů, o den dříve to bylo 229. V Oklahomě je celkem 8904 nakažených, z nichž zemřelo 364. Hospitalizováno je nyní 181, jejich počet stoupl o 32.

Nejvíce postižený je okres Tulsa, kde by se měl v sobotu konat Trumpův mítink. „Skoro polovina případů, které se objevily v posledních dnech, je z okresu Tulsa,“ řekl Dale Bratzer z lékařské fakulty oklahomské univerzity.

V okrese Tulsa evidují 1825 případů, druhý nejpostiženější je okres Oklahoma s 1754 nakaženými. Ve středu bylo v Tulse detekováno 96 nově nakažených, podle místního zdravotnického činitele Bruce Darta šlo o nový rekord.

Foto: Lawrence Bryant, Reuters

Odpůrce mítinku Donalda Trumpa v Tulse

Počty případů stouply během protestů proti policejnímu násilí a před plánovaným sobotním Trumpovým mítinkem. Jeho konání je široce kritizováno, protože panují obavy, že se shromáždění může stát místem, odkud se bude nemoc dále šířit.

Trumpův štáb akci zrušit nechce

Trumpův štáb nicméně nedal zatím najevo, že by zrušil akci, jaká se nekonala od března. Zvažuje se však, že by se přesunula pod širou oblohu.

Foto: Sue Ogrocki, ČTK/AP

Oklahomský guvernér Kevin Stitt

Guvernér Oklahomy Kevin Stitt ve středu slíbil, že se udělá vše pro to, aby akce „byla tak bezpečná, jak je to jen možné“. Oklahomští zdravotničtí představitelé doporučili všem účastníkům, aby se před návštěvou akce nechali otestovat, pak se sami izolovali a šli na další test. Komisař pro zdraví vyzval občany z nejohroženějších skupin, tedy lidi starší a chronicky nemocné, aby si akci nechali ujít a zůstali doma.

Počty případů a hospitalizovaných v posledních době vzrůstají i v Nevadě, Arizoně, obou Karolínách nebo Texasu. „Americká epidemie se přesunula z New Yorku a ze severovýchodu země do velkého pásu pokrývajícího jih a západ,” uvedla agentura AFP.

Reklama

Výběr článků

Načítám