Hlavní obsah

Trochu mě brněla ruka, řekl Putin k očkování. Kolektivní imunitu Rusů čeká do konce léta

Ruský prezident Vladimir Putin v neděli v televizním rozhovoru uvedl, že bude možné hovořit o rozsáhlém uvolnění opatření proti šíření koronaviru v zemi, až si Rusové vytvoří kolektivní imunitu. To očekává do konce léta, informovala agentura Interfax. Podle serveru Kommersant šéf Kremlu rovněž pohovořil o svých pocitech poté, co mu zdravotníci aplikovali první dávku vakcíny proti covidu-19. Neměl prý teplotu, ale bolelo ho místo vpichu na levé ruce.

Foto: Sputnik, Reuters

Vladimir Putin

Článek

„Ráno po očkování jsem se probudil a zdálo se mi, že mě to trošku brní. Vzal jsem si teploměr, změřil teplotu, byla normální,” popsal Putin v programu nazvaném „Moskva. Kreml. Putin” v ruské státní televizi Rossija 1.

Samotné očkování ho nebolelo, jen místo vpichu je podle něj doteď trochu citlivé.

Putin dostal vakcínu, Kreml nechce říct jakou

Zahraniční

Ruský prezident se nechal očkovat 23. března bez přítomnosti novinářů. Kreml už dříve uvedl, že úmyslně neupřesní, kterou ze tří ruských vakcín zdravotníci šéfa státu očkovali. Putin tento postoj dnes zopakoval. „Jednou z našich tří vakcín,” sdělil prezident s tím, že tuto informaci nemají ani jeho spolupracovníci.

Většinu restrikcí proti šíření koronaviru podle něj bude možné uvolnit až ve chvíli, kdy si Rusové vytvoří kolektivní imunitu, což se podle něj stane, až zdravotníci naočkují 70 procent dospělé populace.

„Pokud půjde (očkování) tempem jako nyní, domnívám se, že v létě, na konci léta dosáhneme, musíme dosáhnout, tohoto ukazatele,” nechal se slyšet šéf Kremlu.

Rusové do boje s koronavirem vypravili vakcinační vlak

Evropa

Zdravotníci v Rusku, kde žije přibližně 146 milionů obyvatel, od ledna podali alespoň jednu dávku vakcíny šesti milionům lidem, z nichž čtyři miliony osob dostaly dvě dávky, napsala v neděli agentura TASS. Putin dříve hovořil o nutnosti zrychlit očkování v zemi, podotkl Kommersant. Zdravotníci používají v boji proti koronaviru ruské vakcíny Sputnik V a EpivakKorona. Nově se má začít očkovat také ruským preparátem KoviVak.

Reklama

Výběr článků

Načítám