Hlavní obsah

Putin dostal vakcínu, Kreml nechce říct jakou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimír Putin se nechal očkovat proti covidu-19. První ze dvou dávek dostal v úterý večer, informovala zahraniční média s odkazem na Kreml.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Putin byl očkován proti koronaviru. Cítí se dobře. Zítra bude mít plně pracovní den,“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Jakou vakcínu prezident dostal, nesdělil. Kreml dříve uvedl, že půjde o jednu ze tří ruských vakcín, ale že záměrně neupřesní, která to bude.

Rusko vyvinulo vakcíny Sputnik V, EpiVacCorona a KoviVac, očkuje se zatím prvními dvěma. „Všechny jsou spolehlivé a dobré," řekl mluvčí.

Rusko dokončilo odlehčenou vakcínu Sputnik Light

Koronavirus

Na rozdíl od řady světových politiků se ruský prezident nechal očkovat v soukromí.

„Prezident už udělal dost pro popularizaci vakcíny,“ uvedl Peskov s dodatkem, že Putin nebyl nikdy stoupencem očkování před kamerami. „Nemá to rád,“ řekl.

Z přibližně 146 milionů obyvatel Ruska obdržely obě dávky očkovací látky zatím jen 4,3 procenta lidí. Podle průzkumů nezávislého střediska Levada se tři pětiny Rusů zdráhají nechat se očkovat, upozornila agentura AP.

Reklama

Výběr článků

Načítám