Hlavní obsah

Těžká volba. Když učitelé na Ukrajině přijmou diktát Moskvy, dopustí se kolaborace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinští učitelé z Ruskem okupovaných území stojí před dilematem, zda se podvolit Moskvě a jejím výhrůžkám a vyučovat podle jejích osnov, nebo to odmítnout, přijít o práci a čelit dalším odvetným opatřením, píše britský deník The Guardian.

Foto: Reuters

Základní škola v Charkově, zdevastovaná ruským útokem

Článek

Moskva nařídila ukrajinským učitelům z okupovaných území, aby během několika následujících týdnů podepsali dokument, kterým by stvrdili, že budou vyučovat podle ruských osnov.

To mnohé staví do složité pozice. Pokud nepodepíšou, přijdou o práci a může přijít další odplata ze strany ruských okupantů. Pokud podepíšou, můžou být potrestáni ze strany ukrajinských úřadů, které berou vyučování podle ruských osnov jako kolaboraci s nepřítelem.

Na Ukrajinu míří ruští kantoři. Mají tamní děti učit jinak

Válka na Ukrajině

Reportér britského deníku hovořil s několika učiteli z okupovaných území na jihovýchodě země, kterým Ruskem nově dosazení místní úředníci dali na výběr podepsat, nebo rezignovat. Mnoha učitelům také hrozili vystěhováním z jejich domovů.

Ruský ministr školství Sergej Kravcov v červnu oznámil, že až v září začne nový školní rok, budou školy na okupovaných území vyučovat podle ruských osnov. „Budeme se snažit, aby školy 1. září otevřely a fungovaly podle ruských standardů,“ řekl Kravcov. „Nastane integrace. Školení učitelů, dodáme učebnice,“ dodal.

Podle jednoho učitele z Charkovské oblasti byli k podpisu dokumentu zatím vyzváni jen zeměpisáři, dějepisáři a učitelé základních škol. „V ruských osnovách matematiky, fyziky, biologie a chemie není propaganda, takže těch se to, alespoň zatím, netýká,“ doplnil.

Rusové stříleli raketami na Oděsu, zasáhli obytný dům. Zemřelo 20 lidí

Válka na Ukrajině

Deník dále podotýká, že z osnov literatury s největší pravděpodobností zmizí ukrajinští spisovatelé. Ruské osnovy dějepisu se za poslední roky silně zpolitizovaly, zejména ruské pojetí sovětského vítězství v druhé světové válce, bez možnosti kritického myšlení ohledně represí během sovětské éry nebo ruské imperiální minulosti.

Ukrajinské ministerstvo školství a věd sice považuje vyučování podle ruských osnov za kolaboraci, ozývají se ale hlasy, že by v některých případech neměly být úřady tak přísné. „Musíme udělat jasný rozdíl mezi tím, kdo byl k tomu donucen, i třeba pod pohrůžkou smrti, a tím, kdo dobrovolně kolaboruje, nebo dokonce kolaboraci inicioval,“ řekl ukrajinský ombudsman pro vzdělávání Sergej Horbačov.

Horbačov také zmínil, že ruští okupanti učitelům vyhrožují. „Vyhrožují jim vystěhováním z jejich domovů, vyhrožují jim zatýkáním a další perzekucí. Například dnes jsem se dozvěděl, že si Rusové vedou databázi lidí, kteří kolaborují s okupanty a kteří ne. Pokud nespolupracují, můžou přijít o ubytování a být donuceni k odchodu,“ uvedl Horbačov.

Reklama

Výběr článků

Načítám