Hlavní obsah

Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí

Hluboké kořeny má v Česku názor, že potraviny v Německu jsou lepší než ty české. Novinky proto nechaly laboratorně porovnat tři běžné produkty zakoupené ve stejných řetězcích v Praze a německé Pirně. V první části seriálu se věnujeme croissantům, jejich analýza ukázala jen minimální rozdíly ve složení i výživových hodnotách.

Foto: Novinky

Česko vs Německo - Croissanty

Článek

„Hodnocení, co je lepší a co horší, je ošemetné. Vždycky je to něco za něco,“ uvedl Jan Pivoňka z laboratoře firmy Eurofins, která porovnání provedla. Rozdíly sice existují, nejsou však nijak výrazné.

Novinky přinesou postupně informace o všech třech zkoumaných výrobcích.

Jako první prošly testem máslové croissanty. Ty, které byly zakoupené v prodejnách Kauflandu a Lidlu v německé Pirně, stály 0,49 eura, v přepočtu asi 12 korun. Právě Pirna leží nedaleko českých hranic poblíž Drážďan, kam Češi často na nákupy vyrážejí. Croissanty koupené v Praze vyšly na 11,90 korun v Kauflandu a 9,90 v Lidlu.

Testy potravin na Novinkách

V minulosti byla dvojí kvalita potravin v Česku velké téma. Jsou stále prodávány v německých a českých supermarketech výrobky rozdílné kvality? Novinky ve spolupráci s renomovanými laboratořemi připravily seriál testů, ve kterých najdete odpovědi.

Cena je v obou zemích podobná. Vzhledem k vyšším výdělkům však Němce nákup zatíží výrazně méně. Průměrná mzda v Česku je 49 tisíc korun, ve východních spolkových zemích Německa atakuje v přepočtu 92 tisíc korun.

Co se týče kvality, ukázala analýza největší rozdíl v použitém tuku. Zatímco české pečivo bylo zcela máslové, německé obsahovalo i rostlinný tuk. České předpisy nařizují, že v máslovém pečivu může být jako jediný tuk máslo, tomu v Česku zakoupené zboží dostálo.

Všechny croissanty vypadaly chutně, na povrchu byly křupavé, uvnitř měkké. Ani jeden neobsahoval příliš mnoho cukru, v tomto ohledu byly kousky zakoupené v síti Kauflandu sladší. Hmotnost i obsah soli byly srovnatelné, pečivo zakoupené v německém Kauflandu mělo nejvíce tuku.

Původ croissantů se traduje v Rakousku a ve Francii, jsou celosvětově oblíbené a připravují se z listového těsta. Ve velkých prodejnách bývají připravené ze zmrazeného polotovaru, stejně jako testované kousky. Tvoří až 40 procent trhu s mraženým pečivem.

Související témata:

Výběr článků

Načítám