Hlavní obsah

Symbolem oslav okupantů v Mariupolu je „bábuška“

V Mariupolu Rusko odhalí sochu „bábušky“, staré ženy v šátku a gumových holínkách. Ta se má stát symbolem nadcházejících oslav sovětského vítězství ve druhé světové válce, které Moskva chystá v okupovaném ukrajinském přístavu Mariupol.

Foto: Profimedia.cz

Socha bábušky v okupovaném Mariupolu

Článek

„Bábuška“ se v Rusku masově využívá pro popularizaci ruského tažení na Ukrajině.

Na odhalení jejího pomníku v poničeném Mariupolu Kreml tento týden vyslal Sergeje Kirijenka, zástupce šéfa prezidentské kanceláře pověřeného přípravami oslav.

Pošlapaná vlajka

„Máme další symbol. Je to babička Anna, babička Aňa. Bohužel neznáme její celé jméno, ale určitě ho zjistíme a pokloníme se jí. Stala se babičkou pro celý Donbas a celé Rusko,“ prohlásil Kirijenko oblečený v bundě s písmenem Z. To je také považováno za symbol ruského „boje proti nacistům“, čímž Moskva obhajuje válku na Ukrajině.

„Babička“ si přitom popularitu v ruských médiích získala díky videu, které natočili ukrajinští vojáci při rozdávání humanitární pomoci. Vesničanka podle záznamu, který se objevil na internetu, se sovětskou rudou vlajkou vyrazila vstříc vojákům v domnění, že jsou to Rusové.

Chersonu se nevzdáme, bude navždy ruský, prohlašuje ve městě tajemník Putinovy strany

Evropa

„Moc jsme na vás čekali. Modlili jsme se za vás, za Putina a za celý národ,“ říká na videu. Za konzervy vojákům nejprve poděkovala, ale když zjistila, že jsou to Ukrajinci, kteří jí vlajku odebrali a navíc pošlapali, igelitku s potravinami vrátila.

„Rodiče za tuto vlajku umírali a vy na ni šlapete,“ vytkla vojákům. Záznam pak podchytila ruská propaganda. Stařenka v šátku a holínkách se objevila na billboardech, plakátech i jako graffiti na zdech po celém Rusku.

Ukrajinské úřady mezitím tvrdí, že ženu vypátraly a že je nyní pod ochranou ukrajinských vojáků. Středisko strategických komunikací zveřejnilo video rozhovoru s Annou Ivanovovou z Charkovské oblasti s tím, že „babička“ je v nemocnici poté, co kvůli ruské palbě přišla o dům.

Rusové s leteckou podporou urputně útočí na Azovstal

Evropa

Nyní prý tvrdí, že ruské vojáky chtěla jen přemluvit, aby přestali střílet, a z nečekané popularity je v rozpacích. „Nejlepší by bylo, kdyby nebylo ani popularity, ani války,“ řekla.

Přehlídka bude

Nový pomník „bábušce“ v Mariupolu stojí na náměstí Leninského komsomolu. Ve zdevastovaném městě se podle ukrajinské televize TSN opět objevily tabulky se starými sovětskými názvy ulic a náměstí.

Proruská správa regionu vrací také na okolní silnice cedule s názvy obcí, která platila před „dekomunizací“ nařízenou Kyjevem.

V Mariupolu se odklízí trosky a mrtvoly, Rusko chce ve městě oslavy

Evropa

Ačkoli ukrajinské síly stále bojují o město ve čtvrti kolem továrny Azovstal, Andrej Turčak, tajemník vládní strany Jednotné Rusko, na čtvrtečním shromáždění v Mariupolu oznámil, že 9. května se tam uskuteční vojenská přehlídka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám