Hlavní obsah

Rusové s leteckou podporou urputně útočí na Azovstal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

O hutní komplex Azovstal v Mariupolu se rozhořely zuřivé boje, oznámil v pátek generální štáb ukrajinské armády. Ruské okupační síly s podporou letectva útočí a pokouší se ovládnout část areálu oceláren, který je posledním útočištěm obránců města. Kromě vojáků jsou v komplexu nadále také civilisté, které se nedaří evakuovat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záběry z dronu na zdevastovaný Mariupol a ostřelovaný areál AzovstaluVideo: Reuters

 
Článek

Zintenzivnění snah o ovládnutí obrovského hutního komplexu s největší pravděpodobností souvisí s blížícími se oslavami 9. května, kdy si Rusko připomíná porážku nacistického Německa v roce 1945, uvedlo britské ministerstvo obrany.

Západní představitelé se domnívají, že ruský prezident Vladimir Putin by v tento den rád ohlásil symbolický úspěch ve válce na Ukrajině, kterou odstartoval s cílem „denacifikace“ země.

V Mariupolu se odklízí trosky a mrtvoly, Rusko chce ve městě oslavy

Evropa

Agentury už dříve informovaly, že ve městě Rusové nechávají odklízet mrtvoly, přejmenovávají ulice a organizují přípravy na oslavy.

Úklid v některých částech MariupoluVideo: AP

Pokusy o ovládnutí oceláren a zničení už týdny vzdorujících obránců ale také znamenají pro Rusko ztráty lidské síly, vojenské techniky i munice, připomíná britské ministerstvo obrany.

Velení ukrajinské armády v pátek oznámilo, že ruská armáda přeskupuje a obnovuje bojeschopnost jednotek.

Týká se to zřejmě i Mariupolu, navzdory bojům o hutní komplex. Podle amerického ministerstva obrany byla většina vojáků z města přesunuta směrem na sever. Zůstalo jen „několik taktických skupin praporu“, tvrdí Pentagon.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Tank s proruskými vojáky poblíž oceláren Azovstal v Mariupolu

Rusové líčí obránce z Azovstalu jako teroristy. Chtějí prý vyměnit civilisty za potraviny

Evropa

V některých směrech se podle Ukrajinců bojeschopnost ruské armády utlumila. Například ve směru Volyň a Polissya ruské síly nevedly žádnou intenzivní aktivitu, tvrdí ukrajinský generální štáb. To platí také pro Slobožanske, navzdory tomu, že pokračuje ostřelování předměstí Charkova.

Žádnou zvláštní aktivitu ruské síly nevyvíjejí ve směrech Severodoněck, Avdijivka, Kurakhiv, Novopavlovsk, Záporoží a Jižní Buk.

Boje naopak pokračují ve směru na Doněck, Tavriju a Liman, kde se ostřelují ukrajinské pozice a ruská armáda se snaží získat kontrolu nad Popasnou.

Foto: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám