Hlavní obsah

V Mariupolu se odklízí trosky a mrtvoly, Rusko chce ve městě oslavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusko se rozhodlo uspořádat v dobytém městě Mariupol oslavy 9. května, tedy Dne vítězství, píše ukrajinský server Obozrevatel. Do zdevastovaného města podle ukrajinské tajné služby přicestoval první zástupce šéfa ruské prezidentské kanceláře Sergej Kirijenko, který má oslavy připravit. Ve městě také začal působit ruský Vyšetřovací výbor.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Zničená budova v Mariupolu

Článek

„Mariupol se podle ruských plánů má stát středobodem oslav. Ve městě se nyní odklízejí z hlavních ulic ruiny, těla mrtvých a nevybuchlá ruská munice,“ píše server s odkazem na zprávy tajné služby. Podle ní se připravuje rozsáhlá propagandistická kampaň.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Aktuální záběry z dronu na zničený MariupolVideo: Reuters

To, že se v Mariupolu připravují oslavy Dne vítězství, napsal server deníku Izvestija.

„Během nich budou Rusům předkládány příběhy o ‚radosti‘ z ovládnutí města okupanty. Přípravu těchto materiálů má na starosti hlavní propagandista Vladimir Solovjov a šéf separatistické Doněcké republiky Denis Pušilin, kteří navštívili Mariupol,“ píše ukrajinská tajná služba.

Rusko také utužuje moc v Mariupolu. Už tam začali pracovat příslušníci ruského vyšetřovacího výboru, uvedl zástupce předsedy Rady federace Andrej Turčak. Podle něj mají „přijímat podněty obyvatel, kteří mluví o válečných zločinech spáchaných ukrajinskými nacionalistickými prapory”. Z vyjádření plyne, že půjdou po obráncích města.

RIA Novosti obvinila obránce v areálu železáren Azov, že se chovají jako islámští teroristé, když podmiňovali evakuaci civilistů dodávkami léků a potravin. Důkazy neuvedla.

Kadyrov oznámil velkou ofenzivu v Luhanské oblasti

Válka na Ukrajině

Údajně se měl konat i pochod Pluku nesmrtelných. Je to občanská iniciativa, jejímž cílem je uctění památky lidí, kteří bojovali či byli vězněni během druhé světové války. Ten, kdo se ho účastní, nese v rukou portrét svého předka, který bojoval nebo zahynul za druhé světové války. Kirijenko ale ve čtvrtek oznámil, že se přehlídka a akce „Nesmrtelný pluk“ letos v Doněcku a Luhansku konat nebudou.

Poradce ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč tvrdí, že se Rusové na Den vítězství chystají spáchat další zločin. Podle jeho slov plánují předvést na některých vojenských přehlídkách ukrajinské zajatce. Podle něj by se to mělo týkat Mariupolu a Doněcka.

Americké tajné služby pomohly Ukrajině likvidovat ruské generály, tvrdí média

Evropa

Rusko slaví 9. května vítězství ve druhé světové válce, a to tradičními vojenskými přehlídkami nejen v Moskvě, ale i v dalších městech.

Reklama

Výběr článků

Načítám