Hlavní obsah

Svět se pere o respirátory. Česko dostalo od Evropské komise přes prsty

Koronavirová pandemie vyvolala celosvětovou pranici o roušky, respirátory a další ochranné pomůcky v boji s nákazou. Nejvíce kritiky za nedostatek ohledů na ostatní sklízí v posledních dnech Spojené státy, obviňované, že bezostyšně přeplácejí čínské výrobce, a dokonce, že „pirátsky kradou” zásilky ochranných prostředků, určené pro jiné země.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Ve Francii už se pro to vžil výraz "válka masek" a v pátek v zatím nejtvrdším odsouzení těchto praktik použili Němci výraz "moderní pirátství" v souvislosti s tím, že USA zabavily v tranzitu na letišti v Bangkoku zásilku dvou set tisíc respirátorů určených do Berlína. Místo toho byla přesměrována do USA.

Prezident Trump také tlačí na americké výrobce ochranných prostředků, aby je nevyvážely mimo zemi, a hrozí uplatněním zákona z doby korejské války, který dává vládě v případě nouze mimořádné pravomoci. V pátek proto vydala společnost 3M prohlášení, ve kterém varuje, že „zastavení vývozu respirátorů může vést jiné země k odvetě a udělat to samé".

USA se pirátsky zmocnily našich masek, rozčílil se Berlín

Koronavirus

Česká vláda to udělala již počátkem března, když zakázala vývoz nebo reexport respirátorů a dezinfekce, protože měla - jak se teď ukazuje - oprávněné obavy z toho, že budou u nás vykoupeny a vyvezeny. Jak v neděli upozornil server Seznam zprávy, dostala teď za to od Evropské komise přes prsty.

Na ministerstvo zdravotnictví dorazil podle serveru předminulý týden dopis, v němž žádá vysvětlení tohoto kroku, který je v rozporu s principem volného obchodu uvnitř Evropské unie. Česku by v případě neuspokojivé reakce teoreticky hrozily sankce, včetně omezení evropských dotací. Ministerstvo zdravotnictví zatím českou odpověď na dopis neodeslalo.

Není to špatný nápad. Zástupce WHO se vyslovil pro používání doma šitých roušek

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám