Hlavní obsah

Slovenská pravice končí, nastupuje Ficova vláda

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

V úterý se na Slovensku sešel na ustavující schůzi nový parlament. Předsedou slovenského parlamentu zvolili poslanci Pavola Paška ze strany Smer - sociální demokracie. Hlasovalo pro něj 98 poslanců ze 148 přítomných. Večer slovenský prezident Ivan Gašparovič přijal demisi vlády premiéra Mikuláše Dzurindy.

Článek

Ivan Gašparovič pak může jmenovat novou vládu v čele s Robertem Ficem. Od předčasných parlamentních voleb uplynulo jen 17 dní a Slovensko čeká změna kurzu. Po osmi letech pravicové vlády nastupuje kabinet s dominantním postavením levicové strany Směr - sociální demokracie.

Otázky však vyvolávají další dva členové Ficovy koalice: Lidová strana HZDS expremiéra Vladimíra Mečiara a především radikálně nacionalistická Slovenská národní strana (SNS). Mečiarovi mnozí doma i v zahraničí nevěří, že se změnil a k jeho účasti na moci přistupují opatrně. Členem vlády se sice nestal, ale v rámci koaliční rady může tahat nitkami z pozadí.

Dopoledne složilo slib 149 poslanců. Chyběl jen fotbalový rozhodčí Ľuboš Micheľ (SDKU), který je na mistrovství světa ve fotbale v Německu a stále má šanci pískat finále. Poslanci následně v tajné volbě zvolí nového předsedu parlamentu. Jediným kandidátem je Pavol Paška (48) za stranu Směr - sociální demokracie.

Neklidná koalice s Mečiarem a Slotou

"Je potřeba rehabilitovat Ivana Lexu," šokoval Mečiar prohlášením den před jmenováním nové vlády. Bývalý šéf slovenské tajné služby Lexa je přitom podezřelý, že stál v pozadí únosu syna bývalého prezidenta Michala Kováče a dalších nedemokratických činů. "Mečiarovo prohlášení je důkazem, že se vůbec nezměnil," reagoval bývalý ministr spravedlnosti Daniel Lipšic. Je paradoxní, že resort spravedlnosti bude v nové vládě kontrolovat právě HZDS.

Se Slotou to bude mít Fico ještě těžší. Předseda SNS nadále tvrdě útočí na Maďary, Rómy a homosexuály. V prvním televizním vystoupení po volbách Slota opětovně označil Maďary za vrahy a lumpy. Strana maďarské koalice (SMK) už zvažuje trestní oznámení. SMK považuje za hrozbu menšinovým právům, že SNS bude v nové vládě řídit resort školství.

Fico bude vysvětlovat

Za těchto okolností se naskýtá otázka, jak může Fico s klidným svědomím prohlašovat, že jeho vláda bude proevropská a bude dodržovat stávající práva národnostních menšin. Je stále jasnější, že Fico si vybral za koaliční partnery Mečiara a Slotu hlavně proto, že oba toužili po moci a byli připraveni ke značným ústupkům.

Je otázkou, jak se Ficovi podaří udržet Mečiara a Slotu v rámci demokratických zvyklostí. Pro členskou zemi Evropské unie a Severoatlantické aliance to bude velmi důležité. Už ve středu bude muset Fico vysvětlovat v Bruselu, proč se spojil s tak kontroverzními politiky. Podle evropských socialistů totiž spojením s radikální pravicí Fico překročil určitou mez.

Dzurinda rekordmanem

Pravicová vláda na Slovensku v úterý končí. Mikuláš Dzurinda byl nejdéle působícím premiérem v polistopadové historii Slovenska. V čele vlády stál nepřetržitě od 30. října 1998 do 4. července 2006. Ve funkci tak strávil úctyhodných 2805 dní.

Kdo je Pavol Paška

Nový předseda parlamentu Pavol Paška se narodil 23.2.1958, žije v Košicích a je místopředsedou strany Smer - sociální demokracie. Vystudoval Filosofickou fakultu Univerzity Komenského v Bratislavě.  Do roku 1992 pracoval v různých funkcích ve vedení města Košice. Od roku 1992 je podnikatelem. V roce 2002 se stal poslancem slovenského parlamentu.

Není zatím jasné, jaký bude osud některých reforem, které pravicová vláda zavedla. Fico už mluví o zavedení dvojí sazby daně z přidané hodnoty, o zrušení poplatků u lékařů a podobně. Rozhodující v tomto ohledu bude programové prohlášení nové vlády, kterou by měl kabinet předložit do 30 dní parlamentu. Následně budou poslanci o tomto programu hlasovat. Nová koalice disponuje ve 150 členném parlamentě pohodlnou většinou 85 hlasů.

Reklama

Související články

Slovenské strany podepsaly koaliční smlouvu

Dva týdny trvalo Slovensku ustavit koaliční vládu, která má v parlamentu většinovou podporu. Předsedové stran Směr - sociální demokracie Robert Fico, Slovenské...

Výběr článků

Načítám