Hlavní obsah

Slovenské strany podepsaly koaliční smlouvu

BRATISLAVA

Dva týdny trvalo Slovensku ustavit koaliční vládu, která má v parlamentu většinovou podporu. Předsedové stran Směr - sociální demokracie Robert Fico, Slovenské národní strany (SNS) Ján Slota a Lidové strany-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS) Vladimír Mečiar podepsali v neděli koaliční smlouvu.

Článek

V parlamentu se mohou opřít o 85 z celkových 150 křesel. Smlouvu zástupci podepsali na Bratislavském hradě. Jedenáct křesel ve vládě získá Směr, tři SNS a dvě HZDS. Předsedové menších stran, Slota a Mečiar, ve vládě nezasednou. Oba jsou vnímáni jako kontroverzní osobnosti.

Fico zdůraznil, že nová vládní koalice bude základem stabilní vlády a stabilního parlamentu. "Chceme respektovat všechny zásady parlamentní demokracie a respektovat, že vláda se zodpovídá parlamentu a ne naopak. Chceme respektovat vůli voličů, kteří se ve volbách přihlásili k zásadní změně," uvedl.

Podle Fica bude nová vládní koalice respektovat nezastupitelnou politickou a kontrolní úlohu opozice. "Své politické oponenty si budeme vážit," dodal.

Vláda chce zrušit rovnou daň

Nová vládní koalice bude podle Fica v každodenním životě prosazovat politiku solidarity a hospodářsky efektivního sociálního státu. "Naším cílem je, aby se už nesnižovala životní úroveň obyvatel Slovenska. Koalice bude orientovaná proevropsky a bude respektovat všechny mezinárodní závazky. Budeme garantovat status quo práv příslušníků národnostních menšin," dodal.

Už dříve se vyjádřil, že vláda bude chtít opět zavést dvojí daňovou sazbu. Slovensko má nyní rovnou daň.

Slovensko je stabilnější než "okolí"

Předseda SNS Slota přiznal dojetí. "Začíná nová éra pro Slovensko. Tato koalice přesvědčila, že Slovensko je stabilnější zemí, než některé sousední země, kde volby skončily patem," uvedl ve zjevné narážce na Českou republiku a neschopnost tuzemských politiků domluvit se na sestavení vlády, která by měla většinovou podprou ve Sněmovně.

Mečiar prohlásil, že na Slovensku začíná nástupem nové koalice obrat. "Začíná obrat, že Slovensko už nebude mít nejchudší regiony a největší nezaměstnanost v Evropské unii. To začínáme měnit," řekl Mečiar. Podle Mečiara chce nová vláda navázat na vše, co bylo v minulém období pozitivní. Nevstupujeme do vlády s úmyslem mstít se, ale ocenění všeho, co bylo pozitivního."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám