Hlavní obsah

Rakousko vyhlíží konec restrikcí

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakousko se i přes mírně rostoucí počet nových infekcí chystá pomalu rozvolňovat protikoronavirové restrikce. Kancléř Sebastian Kurz se již dohodl s hejtmany všech devíti spolkových zemí na plánu, který se spoléhá na výsledky dosavadních omezení i na očkování, které ovšem postupuje jen zvolna.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Rakouský kancléř Sebastian Kurz

Článek

Harmonogram například počítá s tím, že už od poloviny března by byly povoleny sportovní aktivity ve školách. Od 27. března by se měly otevřít zahrádky restaurací a v dubnu by hosté mohli přicházet i do vnitřních prostor gastronomických podniků. Opatrnější má být postup při otevírání kulturních zařízení, to by mělo přijít v dubnu, případně až v květnu.

V Rakousku už plánují otvírání zahrádek a návrat dětí ke sportu

Zahraniční

Rychlejší rozvolňování bude možné v nejzápadnější spolkové zemi Vorarlbersku, kde jsou počty nových případů nákazy koronavirem nejnižší. Rozvolnění v oblasti gastronomie, turistiky, kultury a sportu tam bude možné už od poloviny března.

„Návrat k normálu do léta je stále realistický,“ prohlásil kancléř Sebastian Kurz. Minulý týden dokonce v rozhovoru pro německý list Bild prohlásil, že další uzávěry už nemají smysl, jestliže lidé nechtějí spolupracovat.

Současně s rozvolňováním chce Rakousko sázet na masivní testování. Umožnit to mají i samotestovací sady, které lidé už nyní mohou zdarma dostat v lékárnách.

Rakousko kašle na Unii a hledá cesty k dostatku vakcín

Koronavirus

Rakousko s necelými devíti miliony obyvatel přijalo plán rozvolňování v době, kdy počet nově nakažených za poslední dva týdny v přepočtu na 100 tisíc obyvatel dosahuje 228, to je zhruba pětkrát méně než v Česku.

Reklama

Výběr článků

Načítám