Hlavní obsah

První měsíc Česka v čele Unie: Co se povedlo dojednat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

České předsednictví v Radě Evropské unie má za sebou první měsíc. Desítky jednání v Bruselu i v Česku, od ministerské úrovně po juniorní diplomaty, přinesly první výsledky. Novinky přináší přehled pěti úspěchů, které se bezprostředně dotknou českých občanů.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela na jednání Rady EU

Článek

Šetřit plynem

Evropa musí být připravena na zimu a na možnost, že Rusko v rámci své vyděračské strategie uzavře kohoutky Nord Streamu. Členské státy se proto dohodly počínaje srpnem snížit spotřebu plynu o 15 procent – zatím dobrovolně, ale v případě akutní nouze povinně.

Vytápění o stupeň méně. EU se dohodla, jak snížit spotřebu plynu

Ekonomika

Odměna solidárním regionům

Některé regiony v EU – ale i jednotlivé státy včetně Česka – přijaly více ukrajinských uprchlíků než ostatní. Jiné se zas kvůli válce potýkají s nepříjemnými hospodářskými následky. Právě těm by měl pomoci návrh FAST-CARE, který čeští diplomaté pomohli dojednat a který zjednoduší uvolňování evropských financí do těchto oblastí. České předsednictví má nyní za úkol návrh projednat s Evropským parlamentem.

Větší bezpečnost nakupovaného zboží

Každý z nás si zřejmě v posledních letech zvykl nakupovat celou řadu výrobků primárně přes internet. To je na jednu stranu pohodlnější, ale na druhou se s tím pojí nová rizika. Čeští vyjednavači nalezli shodu mezi členskými státy, jak pravidla pro bezpečnost zboží přizpůsobit pro dobu on-line světa.

On-line tržiště budou muset znát obchodníky, a jaký druh výrobků nabízejí. Pokud návrh projde, budou muset rovněž zřídit jednotné kontaktní místo, kam se lidé budou moct v otázce bezpečnosti obracet. Nyní se musí ohledně nařízení jednat s Evropským parlamentem.

Z EU se kvůli Maďarsku stává 26+1

Zbytečná válka

Snížení zátěže pro tuzemské úřady

Nejenom české úřady byly od začátku války pod tlakem kvůli velké vlně přicházejících uprchlíků. Musely například trávit čas tím, že vydávaly Ukrajincům nová řidičská oprávnění. To už nyní nebude nutné. Členské státy umožnily lidem prokazovat se řidičskými průkazy vydávanými na Ukrajině.

Ovoce a zelenina z Moldavska

Nezpochybnitelný dopad má válka na Ukrajině také na sousední Moldavsko, jehož export je do značné míry závislý na ukrajinské infrastruktuře. Evropská unie se proto rozhodla liberalizovat obchod se sedmi moldavskými produkty: rajčaty, česnekem, stolními hrozny, jablky, třešněmi, švestkami a hroznovou šťávou. Po dobu jednoho roku bude moct minimálně zdvojnásobit vývoz těchto produktů do EU bez jakýchkoli cel, což je pro obě strany výhodné. A lepší nabídkou to pocítí například i zákazníci českých obchodů.

EU zahajuje přístupová jednání s Albánií a Severní Makedonií

Evropa

Další sankce

Členské státy v červenci schválily další sankce proti Rusku i další pomoc pro Ukrajinu ve výši 500 milionů eur z Evropského mírového nástroje. Rada pod českým vedením rovněž s konečnou platností schválila takzvaný „Akt o digitálních trzích“, tedy nová pravidla spravedlivé hospodářské soutěže na internetu. Důležitým milníkem také bylo zahájení přístupových jednání se Severní Makedonií a Albánií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám