Hlavní obsah

Přemohla mě panika, kála se norská premiérka

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norská premiérka Erna Solbergová ve veřejnoprávní televizi NRK překvapivě přiznala, že během koronavirové krize zpanikařila. Některá, ba dokonce většina tvrdých opatření uvalených na veřejnost podle ní dnes vypadá, jako kdyby zašla příliš daleko.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Norská premiérka Erna Solbergová

Článek

„Bylo nutné zavřít školy?“ přemítala podle britského listu The Daily Telegraph. „Možná ne,“ odpověděla si sama.

„Nejspíš jsem rozhodnutí učinila ze strachu,“ připustila a připomněla divákům děsivé výjevy, které zaplavovaly jejich televizní obrazovky z Itálie.

Počet obětí nového koronaviru přepočtený na jednoho obyvatele je nyní ve Švédsku desetkrát vyšší než v Norsku. Podle webu Worldometers 435 z každého milionu Švédů zemřelo v souvislosti s virem, zatímco v Norsku toto číslo činí 44. Stockholm tvrdí, že v boji proti koronaviru nic nezanedbal, když upřednostnil zavedení minimálních omezení a zároveň se spoléhalo na disciplínu občanů.

Norští ministři natočili svůj tanec se sociálním odstupem

Koronavirus

Konzervativní Umírněná strana a Švédští demokraté, dvě největší švédské opoziční strany, přesto vyzvaly vládu, aby zřídila nezávislou komisi pro vyšetření odpovědi země na pandemii. Premiér Stefan Löfven vyslovil už několikrát podporu jejímu vzniku, avšak až po skončení pandemie.

Ve Švédsku je stále častěji slyšet, že strategie vlády nebyla šťastná. „Kdybychom si tím měli znovu projít, myslím, že jsme měli uplatnit přísnější restrikce hned od začátku,“ řekla Annika Lindeová, bývalá šéfka státních epidemiologů, listu Dagens Nyheter.

Reklama

Výběr článků

Načítám