Hlavní obsah

Orbán: Západ chce rozbít Visegrádskou čtyřku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Válka na Ukrajině narušila základ spolupráce států Visegrádské čtyřky tzv. polsko-maďarskou osu a Západ se dnes snaží rozbít středoevropskou spolupráci Polska, Maďarska, České republiky a Slovenska. Na tradičním festivalu Maďarů v rumunském městě Băile Tușnad to v sobotu řekl maďarský premiér Viktor Orbán (59).

Foto: MTI

Viktor Orbán v Băile Tușnad

Článek

Význam Visegrádské čtyřky byl podle Orbána právě v tom, že středoevropský region vystupoval jednotně. „V České republice a na Slovensku došlo ke změně vlád, které chtějí získávat dobré body v Bruselu,“ konstatoval předseda maďarské vlády.

V4 nefunguje

Slovenská média to vidí tak, že válka na Ukrajině a postoj maďarského premiéra Orbána k ní jsou posledním hřebíkem do rakve Visegrádského seskupení. Maďarsko vystupuje vůči Rusku nejvstřícněji ze zemí V4 i celé EU.

Hanba, jak mohou být v EU? Maďarský ministr vedle rozzářeného Lavrova pobouřil

Válka na Ukrajině

„Visegrádská čtyřka nefunguje už delší dobu,“ konstatuje ve svém komentáři web aktuality.sk.

Při vstupu zmíněných čtyř zemí do Evropské unie v roce 2004 to podle aktuality.sk vypadalo, že jejich regionální seskupení může být silným hráčem, ale dnes to už tvrdí málokdo.

V Budapešti se opět protestovalo proti vládě

Evropa

„V4 stále existuje, ale toto seskupení je dnes jakoby zmražené. Už i slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok přiznává, že nechce, aby V4 hrála důležitou roli v zahraničně-politických otázkách. Jinými slovy a mezi řádky - spolupráce středoevropských zemí v geopolitice dnes nemá žádný význam,“ dodal web.

Podle aktuality.sk bude visegrádská skupina v budoucnu o udržování blízkých kontaktů mezi obyvateli čtyř středoevropských zemí, o kultuře, studentských výměnných programech a podobně.

Reklama

Výběr článků

Načítám