Hlavní obsah

Orbán si zavázal von der Leyenovou

Právo, vpl

Ursula von der Leyenová, současná německá ministryně obrany a kandidátka na post šéfky Evropské komise, vděčí za svou nominaci v nemalé míře maďarskému premiéru Viktoru Orbánovi. Německá média přinášejí podrobnosti o tom, jak se to stalo.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Ursula von der Leyenová na tiskové konferenci v sídle Evropského parlamentu.

Článek

Týdeník Focus napsal, že ministryně udělala velký dojem na francouzského prezidenta Emmanuela Macrona při jejich setkání v pondělí 17. června na mezinárodním leteckém veletrhu v Le Bourget u Paříže.

„Šarmantně a věcně se s Macronem bavila – samozřejmě v plynné francouzštině. Na šéfa Elysejského paláce zapůsobilo i to, že podrobně znala zvláštní pozici Francie v NATO, nezavrhovala dialog o možné evropské armádě a ani nepodporovala přesun sídla Evropského parlamentu ze Štrasburku do Bruselu.“

Orbánova role se změní pro německou kandidátku v zátěž
Týdeník Der Spiegel

„Spin-doktoři v prezidentově okolí nezapochybovali: Macron nemá nic proti Němci na čele Evropské unie, avšak protiklad mezi zkušenou a světaznalou von der Leyenovou a poněkud mdlým Manfredem Weberem, poslancem Evropského parlamentu a oficiálním kandidátem konzervativců, se ještě zvýraznil,“ napsal týdeník Focus.

Vše se upeklo za zavřenými dveřmi

O dva týdny později na summitu EU v Bruselu po hodinách planého a do slepé uličky ústícího vyjednávání o obsazení nejvyšších pozic v Bruselu, Macron vytáhl trumf a vyslovením jména von der Leyenové zprvu vyrazil dech nejen kancléřce Angele Merkelové.

Po řadě dalších hodin zákulisních tahů a protitahů „v zadních místnostech“ vše nasvědčovalo tomu, že se šéfové států a vlád na Němce shodnou, bez ohledu na Evropským parlamentem prosazovaný systém takzvaných spitzenkandidátů, tedy hlavních kandidátů, se kterými evropské politické skupiny šly do květnových evropských voleb.

Zbývala poslední překážka. „Při jejím zdolávání připadla důležitá role v Německu tak spornému Orbánovi. Diplomaté potvrzují, že ho Merkelová a Macron požádali, aby u zbývajících třech členů visegrádské čtyřky vyzvěděl, zda u nich von der Leyenová projde, nebo narazí na podobně nesmlouvavý odpor jako předtím oba hlavní kandidáti – Weber a nizozemský socialista Frans Timmermans. Orbánovo sondování vyznělo jednoznačně tak, že von der Leyenovou neodmítnou,“ dodal Focus.

Maďarský premiér sáhl po triku: je to náš nápad

Týdeník der Spiegel připomíná, že minulé úterý se na summitu sešli Merkelová, Macron, Donald Tusk jako předseda Evropské rady a španělský premiér Pedro Sánchez.

„O zajištění souhlasu čtyř států Visegrádu, které zpočátku blokovaly úplně vše, požádali právě Orbána. Pro něho bylo nejdůležitější, aby zabránil nominaci Webera či Timmermanse. Mluvčí maďarské vlády pak hrdě vydával na Twitteru plán s von der Leyenovou za myšlenku visegrádské čtyřky. Cesta pro německou kandidátku byla volná. Orbánova role se změní pro von der Leyenovou v zátěž, protože se stala kandidátkou také díky tomuto autokratovi,“ napsal der Spiegel.

Co bude dál
Hlasování o nominaci Ursuly von der Leyenové se uskuteční příští úterý
Stane se tak navzdory spekulacím, že volba by mohla být odložena
Důvodem by měly být nejisté šance Němky
Má zatím jisté jen hlasy „své“ Evropské lidové strany (EPP)
Poslanci druhé největší frakce – socialistické – se teprve rozhodnou
Liberálové potvrdili, že podpora kandidatury „není hotovou věcí“
Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám