Hlavní obsah

Nor bafnul na svého amerického tchána. Ten ho na místě zastřelil

Novinky, tcs

K obrovské rodinné tragédii došlo v úterý ve městě Gulf Breeze na Floridě. Na narozeninovou oslavu 61letého Richarda Dennise přiletěla z Norska i jeho dcera se svým manželem, 37letým Christopherem Berganem. Ten chtěl svého tchána překvapit, schoval se do křoví a na tchána vybafl. Vyděšený tchán, který otevřel se zbraní v ruce, svého zetě zastřelil.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Bergan s Dennisovou dcerou přiletěli na Floridu v úterý pozdě večer, zhruba půl hodiny před půlnocí dorazili k domu rodičů. Bergan se rozhodl svého tchána překvapit, zabouchal na zadní dveře domu a rychle se schoval do křoví na zahradě.

Jakmile Dennis otevřel, Nor vyskočil z křoví a zařval. Neměl ani tušení, že jen pár hodin předtím se Dennis ošklivě pohádal s jedním ze svých dalších příbuzných, který mu pak večer několikrát zlostně bušil na dveře.

Dennis proto otevřel ozbrojen poloautomatickou pistolí ráže .380 (9 milimetrů). Svého zetě jedinou ranou zastřelil. Střela zasáhla Bergana do hrudi a pronikla mu srdcem. Muž byl na místě mrtev.

Christopher Bergan se svou manželkou

Šerif okresu Santa Rosa Bob Johnson ve čtvrtek označil celou událost za „hrozné neštěstí“ s tím, že muž nebude za zabití svého zetě stíhán. „Měl ostrou hádku před domem a o pár hodin později mu někdo buší na zadní dveře, které jsou na oploceném dvorku,“ uvedl Johnson. „A pak na něj někdo náhle vyskočí z křoví. Těžko můžete cokoliv říct proti tomu, co Dennis udělal,“ dodal šerif.

Téměř 500 neúmyslných zabití ročně

Stejný názor však nesdílejí Berganovi přátelé, kteří dle deníku Daily Mail na sociálních médiích viní zbraňovou kulturu USA. „Jsem přesvědčen, že zbraňová kultura stojí za celou touhle tragédií,“ napsal jeden z nich. „Prosím, zvažte způsob, jak o zbraních mluvíte. Učte děti, že zbraně jsou nástroje, nikoliv hračky,“ dodal.

Střelné zbraně v USA jasně vládnou statistikám zabití, ať už jde o vraždy, sebevraždy, či neúmyslná zabití. V roce 2017 bylo v USA zavražděno 19 510 lidí, z toho 14 542 střelnou zbraní. V případě sebevražd jde pak téměř o polovinu případů, kdy je použita střelná zbraň, konkrétně 23 854 případů z celkových 47 173.

Neúmyslně bylo v roce 2017 zabito 486 lidí, na Floridě došlo podle serveru Gunpolicy.org ke dvaceti takovým případům. Ve Spojených státech připadá podle průzkumu z roku 2018 120,5 střelné zbraně na 100 obyvatel.

„Myslím, že to byla jen děsivá nehoda, která se nikdy neměla stát,“ uvedl na adresu případu Christophera Bergana šerif Johnson. „Každý, kdo je nábožensky založen, měl by se za tuto rodinu modlit,“ doplnil šerif. Bergan po sobě zanechal manželku, se kterou měl malého syna.

Muž zastřelil v Iráku svou ženu pár minut poté, co je soud rozvedl

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám