Hlavní obsah

Muž zastřelil v Iráku svou ženu pár minut poté, co je soud rozvedl

Žena z autonomní irácké oblasti Kurdistán strávila ve vězení 1,5 roku za to, že měla mimomanželský poměr. Poté, co vězení opustila letos v dubnu, domluvili se s manželem na rozvodu. V úterý je soud rozvedl. Ihned po opuštění soudního jednání vytáhl muž zbraň a šesti ranami svou ženu zastřelil, napsal list The Independent.

Foto: Profimedia.cz

Mladé ženy, které se nechtějí podřídit tradici, nejvíce ohrožují vraždy ze cti. Ilustrační foto.

Článek

Muž byl okamžitě zadržen. Otázkou ale je, zda bude obviněn a potrestán za zločin, který spáchal kvůli tomu, že mu manželka způsobila újmu na cti.

Incident se stal na parkovišti u soudu v Irbílu poté, co skončilo čtvrté, závěrečné stání a manželství bylo rozvedeno. Identita páru nebyla zveřejněna.

„První informace z vyšetřování potvrzují, že kořeny problémů manželského páru sahají hluboko do minulosti. Když se žena v dubnu vrátila z vězení, dohodli se s manželem na rozvodu. V úterý měli poslední, čtvrté stání,” řekl Abdul Khaliq Talaat, šéf policejní stanice v Irbílu. Muž byl podle jeho slov okamžitě zadržen a je obviněn z vraždy.

Otec: Dostala, co si zasloužila

Otec zavražděné ženy čin muže schvaluje, což ve skupině ochránců práv žen vzbudilo odpor. „Je šokující, když vlastní otec mladé ženy řekne, že jeho dcera dostala to, co zasloužila. Vždyť podporuje pachatele,“ řekla Diana Nammiová, výkonná ředitelka íránské a kurdské organizace pro práva žen (IKWRO), která pomáhá obětem násilí.

„Vraždy ze cti Kurdistán přijímá a umožňuje, když pachatelé těchto trestných činů jsou na svobodě,“ kritizovala Nammiová. V Kurdistánu podle jejích slov existuje silné hnutí za práva žen, problémem je podle ní zkorumpovaná policie. Ženy proto nemají žádnou podporu a nemohou se cítit bezpečně.

Vraždou ze cti se označuje záměrné usmrcení člena určité skupiny (například rodiny), který svým jednáním poškodil podle názoru ostatních čest této skupiny. Velmi ohrožené jsou ženy, které se vdají bez souhlasu rodiny nebo mají předmanželský, popřípadě mimomanželský poměr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám