Hlavní obsah

Naštvaný Kuleba vzkazuje Scholzovi: Není to Putinova válka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba se ve čtvrtek důrazně ohradil proti postoji německého kancléře Olafa Scholze, podle kterého je válka na Ukrajině odpovědnost šéfa Kremlu, a proto by se nemělo v EU plošně zastavit vydávání turistických víz pro ruské občany. Většina Rusů tuhle válku podporuje, připomněl Kuleba Scholzovi.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Dmytro Kuleba na tiskové konferenci po setkání se Sergejem Lavrovem

Článek

„Ne Putin, ale skuteční ruští vojáci přijeli z Ruska zabíjet, mučit a ničit. Většina Rusů podporuje válku, fandí raketovým útokům na ukrajinská města a zabíjení Ukrajinců. Pak ať si ruští turisté užijí Rusko,“ napsal Kuleba na Twitteru.

Scholz ve čtvrtek řekl, že válku proti Ukrajině vede Putin, a proto nesouhlasí s všeobecným zákazem vstupu Rusů do EU.

Scholz: Vydávejme dál Rusům turistická víza, oni za válku nemohou

Zahraniční

Plošné pozastavení víz pro ruské občany členskými státy Evropské unie považuje za další účinnou sankci český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Otázku chce otevřít na jednání ministrů zahraničních věcí zemí EU na konci srpna v Praze.

Premiérky Estonska a Finska se v úterý vyslovily pro to, aby Evropa přestala Rusům udělovat turistická víza. Estonsko už o uzavření svých hranic pro občany RF rozhodlo, vpuštěni nebudou ani ti, kteří již mají schengenské vízum. Opatření začne platit příští týden.

Dosud platí, že Rusové mohou na víza udělená například Finskem volně cestovat do většiny z 26 zemí schengenského prostoru. Rusové se kvůli sankcím, jimiž EU reagovala na únorovou ruskou invazi na Ukrajinu, nemohou do zemí EU dostat letecky, ale často jezdí právě do Finska či Estonska, odkud už případně mohou letecky pokračovat do dalších evropských destinací.

Lipavský: Víza pro Rusy jsme stopli jako první, agresi nebudeme tolerovat

Domácí

Proti udělování víz Rusům se vyslovil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Lipavský připomněl, že Česko jako první členský stát EU plošně pozastavilo vydávání víz pro občany Ruska, a to den po invazi na Ukrajinu, tedy 25. února. Zákaz trvá dosud, později jej Česko uvalilo též na běloruské občany, v obou případech s výjimkou humanitárních případů.

Reklama

Výběr článků

Načítám