Hlavní obsah

Lipavský: Víza pro Rusy jsme stopli jako první, agresi nebudeme tolerovat

Česká republika už hned na začátku války na Ukrajině jako první v Evropě přestala vydávat víza ruským občanům, připomněl ve středu ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v reakci na apel ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. K němu se přidali i někteří politici z Pobaltí a Česko se snaží ke stejnému přístupu přimět i další země EU.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti)

Článek

„Rusové by si měli žít ve svém vlastním světě, dokud nezmění svou filozofii. Uzavření hranic je jednou z nejdůležitějších sankcí,“ prohlásil směrem k západním zemím ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělním rozhovoru pro The Washington post.

Státy EU by podle něj měly vstup na své území Rusům zakázat na dobu jednoho roku a také se úplně odstřihnout od ruských energií.

Zavřete ruským turistům hranice, žádá Zelenskyj Západ

Evropa

Apelu se chytla například finská premiérka Sanna Marinová, která vyzvala k omezení vstupu Rusů do schengenského prostoru.

Lipavský: Vyzýváme k tomu opakovaně

Toto téma se však nedostává na stůl poprvé. Česká republika k tomu vyzývá podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) na půdě evropských institucí opakovaně. Na konci srpna tak šéf české diplomacie hodlá během neformálního jednání ministrů zahraničí EU v Praze učinit znovu.

„Česko tuto otázku opakovaně zvedá na jednáních v Bruselu na úrovni premiéra i mé osoby a snaží se o koordinovaný postup celé Evropské unie. Byli jsme první, kdo na toto opatření přistoupil, a snažíme se vysvětlit našim partnerům, že jde o opatření opodstatněné a účinné. V době ruské agrese, jejíž deklarované hranice se stále posouvají, nemůže být řeč o běžném turismu ruských občanů,“ uvedl pro Novinky Lipavský.

„Jde o naši bezpečnost, dlouhodobě se snažím o snížení vlivu a působení ruských tajných služeb na území EU,“ dodal.

Musí vidět, že jejich činy mají důsledky

Česká republika přestala vydávat schengenská víza pro Rusy hned druhý den, co Rusko vedené prezidentem Vladimirem Putinem vojensky napadlo sousední Ukrajinu, tedy 25. února. Podle Lipavského tak Česko učinilo jako první členský stát EU.

Zákaz platí doposud, výjimku představují pouze víza udělená ruským občanům z humanitárních důvodů, například v případě, že jim hrozí, že by mohli být ve vlasti trestáni za své názory.

„Strašné, vidět naživo.“ Lipavský si prohlédl zdevastovanou Irpiň a základnu Hostomel

Válka na Ukrajině

„Jsme jako vláda přesvědčeni, že právě pozastavení vydávání víz pro běžné ruské občany dá velmi jasný a přímý signál tamější společnosti, že západní svět nehodlá tolerovat agresi páchanou ruským režimem a nenávistnou rétoriku namířenou proti svobodným demokratickým zemím, které Rusko nijak neohrožují. Občané těchto zemí by měli vnímat, že takto militantní politika má důsledky,“ uzavřel ministr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám