Hlavní obsah

Nad olympiádou se kupí covidové mraky

Právo, vpl

V situaci, kdy sílí skepse vůči konání už jednou odložených letních olympijských her v Tokiu, chce japonská vláda otevřením dvou obřích očkovacích center v hlavním městě a v Ósace vzpružit ochablou vakcinační kampaň.

Foto: Koji Sasahara, ČTK/AP

Obyvatelé Ósaky čekají na očkování v nově otevřeném centru.

Článek

„Najít plně očkované Japonce není snadné: pouze dvě až čtyři procenta populace si mohly dvakrát vyhrnout rukávy pro vpich do horní části paže, zatímco zbývajících 96 až 98 procent na to stále čeká,“ upozornil Torben Börgers, zpravodaj německé televize ARD v Tokiu.

USA zvažují bojkot olympiády

Amerika

Dodal, že ve srovnání ekonomicky nejvyspělejších zemí na světě je to ostudně nízké číslo, které by premiéra Jošihideho Sugu mohlo stát jeho úřad ve volbách na sklonku léta.

Manažeři nabádají ke zrušení her

Otevření dvou velkých očkovacích středisek by mělo konečně poskytnout vakcinaci potřebný švih. Premiér Suga pověřil v dubnu zřízením center ministerstvo obrany, takže je provozují příslušníci tzv. sil sebeobrany, jak pacifistické Japonsko označuje armádu.

Olympiáda v ohrožení: Většina Japonců by ji nejradši zrušila

Koronavirus

„Děláme vše, co je v našich silách, abychom zajistili, že zejména starší lidé dostanou do konce července dvě dávky,“ slíbil ministr hospodářství Jasutoši Nišimura, který vede pracovní skupinu boje proti koronaviru.

V deseti regionech nyní panuje výjimečný stav, přičemž jako zatím poslední ho v pátek vyhlásila Okinawa.

Japonské město postavilo za peníze na boj s covidem sochu růžového hlavonožce

Koktejl

Ministerstvo zahraničí USA a Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí varovaly v pondělí Američany před cestami do Japonska kvůli nárůstu covidu-19.

Přestože úřady cesty přímo nezakazují, oznámení by mohlo ovlivnit rozhodnutí sportovců i diváků, zda se her zúčastní. Dva měsíce před zahájením her se odpor vůči nim rozšířil o některé významné osobnosti z ekonomické sféry bez ohledu na to, že pořadatelé vyzdvihli nedávné zkušební akce jako důkaz, že olympiáda bude bezpečná.

Masajoši Son, zakladatel a generální ředitel technologické investiční společnosti SoftBank Group, vylíčil scénář, v němž přijíždějící sportovci a doprovod spustili novou vlnu nákaz mutacemi. To vedlo k úmrtím, dalším uzávěrám a k oslabení ekonomiky. „Zrušení nepochybně přinese finanční ztráty, avšak lpěním na nich ztratíme něco mnohem většího,“ tweetoval.

Hiroši Mikitani, šéf společnosti Rakuten poskytující služby v oblastech internetu a e-komerce, CNN řekl, že „olympijské hry za těchto okolností by byly sebevražednou misí“.

Zdravotníci si sahají na dno

Nejcitelněji dopadla pandemie na západní oblasti země, kde žije devět milionů lidí. Právě na tento region připadla třetina všech úmrtí v prvních dvou týdnech května bez ohledu na to, že v něm žije jen sedm procent obyvatel země.

Žádné klekání ani zaťaté pěsti, varuje sportovce olympijské Tokio

Zahraniční

Judži Tohda, ředitel fakultní nemocnice Kindai v Ósace, upozornil, že lékaři a sestry pracují na hraně svých sil. Sacuki Nakajama, šéfka oddělení zdravotních sester kliniky lékařské a farmaceutické univerzity v Ósace, to potvrdila britskému listu The Sun.

„Některé sestry mají už teď až 200 hodin přesčasů. Někdy jdou domů ze služby v jednu nebo ve dvě ráno, ale telefonát je probudí ve tři nebo ve čtyři,“ upřesnila.

Reklama

Výběr článků

Načítám