Hlavní obsah

Japonské město postavilo za peníze na boj s covidem sochu růžového hlavonožce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonské pobřežní město Noto se stalo terčem kritiky, když se rozhodlo použít část peněz na boj s následky koronaviru ke stavbě obří sochy hlavonožce. Přístav, kde je tento druh kalmara vyhlášenou delikatesou, doufá, že tak přispěje k rozvoji turistiky, napsal zpravodajský server BBC News.

Foto: Profimedia.cz

Růžová socha postavená ve městě Noto za covidový finanční příspěvek budí značnou kritiku

Článek

Město Noto, které se nachází v prefektuře Išikawa na západě Japonska, dostalo od centrální vlády 800 milionů jenů (157 milionů Kč) v rámci programu, který je určen na podporu místní ekonomiky v době pandemie.

Z této sumy se město rozhodlo využít 25 milionů jenů (4,9 milionu Kč) na stavbu sochy růžové barvy o délce 13 metrů. Stavba začala loni v říjnu a letos v březnu bylo dílo instalováno na pobřeží.

Japonské úřady nestanovily, na co přesně jsou finance určeny, a prefektura Išikawa má poměrně nízkou míru nákazy v porovnání se zbytkem Japonska, napsala agentura Reuters. Představitelé města Noto uvedli, že výstavba sochy je součástí dlouhodobého plánu města, jehož cílem je přilákat zpět turisty po pandemii nemoci covid-19.

V Číně prodávají sochu Buddhy s Trumpovou hlavou

Koktejl

Výstavba sochy ale přesto vzbudila nesouhlasné reakce. Jeden z místních obyvatel připustil, že z dlouhodobého hlediska bude možná socha prospěšná, peníze ale podle něj měly být použity spíš na „naléhavou pomoc“, například pro lékaře a zdravotní sestry nebo pro zdravotnická zařízení.

Odsuzující reakce se objevily i na sociálních sítích. „Ať se na to díváte jakkoli, je to špatné. Musí ty peníze vrátit,“ napsal jeden z diskutérů na Twitteru.

Reklama

Výběr článků

Načítám