Hlavní obsah

Mluviti zlato. Bývalí světoví politici vydělávají milióny na přednáškách

Právo, Vladimír Plesník

Ten, kdo chce „ulovit“ Tonyho Blaira, si musí připravit deset tisíc dolarů (195 tisíc korun) za každou minutu jeho přednášky. Na tak vysokou laťku nastavenou někdejším britským premiérem nikdo ze současných řečníků nedosáhne. Z politiků by ho v honorářích předstihl svého času snad jen někdejší prezident USA Ronald Reagan, když v roce 1989 přednášel za milión dolarů pro Fujisankei Communication Group.

Foto: Jo Yong-Hak, Reuters

Někdejší americký prezident Bill Clinton

Článek

Ale Blair za ním zas až tak nezaostává. Třeba v roce 2009 inkasoval za dvě půlhodinové přednášky na Filipínách 616 tisíc dolarů, o 16 tisíc dolarů méně si vydělal v říjnu 2007 při přednášce v USA. Už tehdy ho ale nedoprovázel jen potlesk, protože list Los Angeles Times si jedovatě všiml, že „zopakoval celou řadu vtipů, které vyprávěl už jindy“.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý britský premiér Tony Blair

Ještě větší kritiku sklidil Blair o měsíc později v Číně. Realitní firma Kung-ta, sponzor jeho cesty, ho pozvala na vystoupení do města Kuang-tung na jihu země. Místní list Guangzhou Daily pak britskému expremiérovi vyčetl, že neřekl nic nového. „Byla to další zlatokopecká cesta, stejná jako jeho předchozí vystoupení v Pekingu a Hongkongu,“ shrnul deník k částce půl miliónu dolarů, jež přibyla na konto vysloužilého ministerského předsedy.

Clintonův příběh: z dluhů k bohatství

Když Bill Clinton opouštěl v lednu 2001 Bílý dům, byl finančně na dně. Obhajoba v sexuálním skandálu s Monikou Lewinskou ho stála tolik, že si na právníky musel dokonce půjčovat.

Netrvalo však dlouho a dluhy do posledního centu splatil. A pak už bylo čím dál veseleji: na své autobiografii a především řečnických vystoupeních si rychle přišel na hotové jmění.

„Požaduje 150 tisíc dolarů plus náklady – letenku první třídou, ubytování ve špičkovém hotelu a náležitou péči,“ řekla listu Süddeutsche Zeitung Ulrike Ramsauerová, zakladatelka a majitelka německé agentury zprostředkující řečníky především pro firmy.

Foto: Profimedia.cz

Bill Clinton v roce 2011

Kromě rétorického talentu prokázal ostřílený matador Clinton mnohokrát i to, že ho jen tak něco nevyvede z míry. Například minulý měsíc při vystoupení před 800 posluchači v dánském Sonderborgu si zapomněl vypnout mobil, takže jeho řeč přerušilo zvonění. „To je moje žena,“ řekl exprezident posluchačům a americké ministryni zahraničí vysvětlil, že zrovna přednáší. „Hillary je právě v Austrálii,“ sdělil poté spokojeně překvapenému auditoriu a plynule pokračoval v projevu na téma sociální odpovědnost firem.

Steinbrück narazil

V Německu se dostal pod palbu kritiky bývalý spolkový ministr financí a kandidát sociální demokracie na úřad kancléře pro volby 2013 Peer Steinbrück. Vyšlo najevo, že během necelých tří let vyinkasoval za přednášky pro firmy, státní instituce a lobbistické skupiny 1,5 miliónu eur (37,7 mil. korun).

Potíž je v tom, že se dlouho zdráhal výdělky zveřejnit. Hájil se tím, že na rozdíl třeba od americké mentality nebývá ve Spolkové republice zvykem o nich veřejně mluvit, natož je třeba vyvěsit na web. Tlak veřejnosti ho ale přiměl jít s ciframi ven.

Pokud jde o další německé řečníky, exkancléř Gerhard Schröder, kterého zastupuje americká agentura Harry Walker, bere až 50 tisíc eur za vystoupení, zatímco bývalý šéf německé diplomacie Hans-Dietrich Genscher 30 tisíc eur. Jeho nástupce Joschka Fischer si přijde na sumu o pět tisíc vyšší.

O Sarkozyho není zájem

Lukrativní život po odchodu ze světel politických ramp plánoval i francouzský exprezident Nicolas Sarkozy. Pařížskému časopisu Le Point se po letošních prohraných volbách svěřil: „Je mi 57 a zdaleka nekončím. Když vidím milióny, které vydělal Clinton, říkám: půjdu si svou cestou a do pěti let na tom budu jako on“. Jenže zatím se zdá, že to se svou hvězdnou přednáškovou dráhou malinko neodhadl: v jeho případě totiž stále převažuje nabídka nad poptávkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám