Hlavní obsah

Matovič zapálil svíčky za údajné oběti slovenského zdravotnictví

Právo, Ivan Vilček (Od našeho zpravodaje)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Předseda opozičního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igor Matovič rozdal v pondělí před úřadem vlády v Bratislavě 5000 svíček. Předvolební akcí, na kterou dorazilo několik desítek lidí, chtěl upozornit na podle něj tristní stav slovenského zdravotnictví.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Igor Matovič na předvolebním mítinku, Bratislava 17. února 2020.

Článek

„Tito lidé mohli žít, kdyby miliony určené na zdravotnictví neodtekly pod taktovkou vládního Směru do schránkových firem společnosti Penta na Kypru,“ tvrdil Matovič. 5000 svíček pak účastníci setkání společně zapálili před úřadem vlády.

„Mezi lidmi cítím takové pozdvižení, že lidé si řekli stačilo. Chtějí přispět ke změně. Pevně věřím, že k volbám přijde i hodně nevoličů,“ řekl necelé dva týdny do parlamentních voleb na Slovensku

Na údajné tunelování slovenského zdravotnictví chtěl Matovič upozornit i během víkendové cesty na Kypr, kde ve městě Limassol oficiálně sídlí několik firem společnosti Penta. Právě ta podniká na Slovensku mimo jiné i ve zdravotnictví.

Skokan slovenských voleb: Matovič to kosí hlava nehlava. A září

Evropa

Ve schránkách firem na ostrově nechal Matovič vzkaz spolumajitelovi Penty Jaroslavu Haščákovi. „Pane Haščáku, hody a beztrestnost se skončily,” říká u toho Matovič na videu z cesty, které zveřejnil na internetu.

Penta: my do zdravotnictví naopak investujeme

Hnutí OLaNO tvrdí, že Penta spolu s vládním Směrem připravily Slovensko o 400 milionů eur. A že kvůli chybějícím finančním prostředkům ve zdravotnictví umírá na Slovensku předčasně 5000 lidí.

Penta však nařčení rezolutně odmítá. „Penta za posledních deset let investovala do nemocnic stovky milionů eur. Peníze šly na obnovu budov, do nových přístrojů a inovací v léčbě,“ uvedl mluvčí společnosti Gabriel Tóth pro server hnonline.sk.

Aféra Gorila opět ožila. U Kočnera se našly nahrávky odposlechů

Evropa

Připomněl při tom výstavbu nemocnice v Michalovcích a zcela novou nemocnici v Bratislavě, která je ve výstavbě. „Na rozdíl od politiků, kteří dělají show, tisíce lékařů a sester v našich zařízeních každý den zachraňují životy pacientů i díky našim investicím,“ dodal Tóth.

OLaNO je podle posledního předvolebního průzkumu s 15,5 procenty lídrem slovenské opozice. A má reálnou šancí porazit v nadcházejících volbách stranu Směr-sociální demokracii, kterou poslední předvolební průzkum přisoudil 16,9 procent. Parlamentní volby se na Slovensku konají 29. února 2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám