Hlavní obsah

Kremlu by členství Ukrajiny v EU možná nevadilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Poněkud záhadnou odpověď poskytl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na dotaz, jaká je ruská reakce na žádost Ukrajiny o vstup do Evropské unie (EU). Nejde o vojenský blok, takže to nemá nic společného se strategickou bezpečností Ruska, řekl podle ruské státní agentury TASS. Ruská delegace přitom na jednáních požaduje, aby se Ukrajina vzdala členství ve všech sdruženích a blocích.

Foto: Sputnik, Reuters

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

„Evropská unie není vojensko-politický blok. V tomto ohledu, pokud jde o strategickou stabilitu, je tato otázka jiné povahy. Snaha o členství v EU je písemně zpečetěna v ukrajinské ústavě. Možná by se na tento proces mělo pohlížet odděleně,” poznamenal mluvčí ruského prezidenta.

Europoslanci vyzvali, aby se Ukrajina stala kandidátem vstupu do EU

Evropa

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí odeslal žádost o členství v EU podle nové speciální procedury. Podle expertů je urychlený vstup Ukrajiny nereálný, sedmadvacítka se žádostí přesto musí zabývat.

Europoslanci v úterý vyzvali, aby se země stala kandidátským státem.

Peskovova odpověď je zarážející v tom, že se neshoduje s informacemi o pondělních mírových rozhovorech, ke kterým mezi Ukrajinou a Ruskem došlo na běloruských hranicích. Jak poznamenává ukrajinský server ZN.UA, ruská delegace předložila požadavek na naprostou neutralitu Ukrajiny a záruku, že země nebude vstupovat do jakýchkoli sdružení a bloků.

První kolo jednání mezi Ruskem a Ukrajinou skončilo. Putin ustoupit nehodlá

Evropa

Akcelerované vyřízení žádosti podpořila jak předsedkyně unijní exekutivy Ursula von der Leyenová, tak šéfové skupiny států východního křídla EU včetně Česka. Naopak část lídrů západoevropských zemí trvají na tom, aby Ukrajina nejprve splnila řadu podmínek. Dokončení celého procesu tak může trvat roky.

Není důvod nás soudit v Haagu, myslí si Peskov

Dmitrij Peskov na stejné tiskové konferenci dále řekl, že nevidí důvod, proč by měl Mezinárodní trestní soud (ICC) začít vyšetřovat, zda se Rusko při invazi na Ukrajinu nedopustilo válečných zločinů. „Neexistují žádné důvody pro zahájení případu proti Rusku v Haagu,” uvedl.

Raketomety proti obytným čtvrtím a škole. Ruská armáda se neštítí ničeho

Válka na Ukrajině

Podle vojenských expertů použila ruská armáda při ostřelování obytné čtvrti a školy na okraji Charkova raketomety BM-21 Grad, tzv. kazetové bomby, jejichž používání proti civilistům je považováno za válečný zločin. V úterý ráno dopadly další rakety na hlavní náměstí v Charkově, kde se žádné vojenské cíle nevyskytují. Podezření ze spáchání válečných zločinů je více.

Jednání mezi ukrajinským prezidentem a Vladimirem Putine prý zatím není na stole.

Válečný zločin. Rusové v Charkově použili proti sídlišti neřízené rakety

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám