Hlavní obsah

Kdo z Afghánců nebyl kontaktován, toho se pomoc ČR netýká, vzkazuje Metnar

• Aktualizováno
Novinky, kov

Kritiku opozice sklízí česká vláda za přístup k pomoci Afgháncům, kteří v zemi spolupracovali s českou armádou. Politici poukazují třeba na to, že někteří tlumočníci tvrdí, že zatím nebyli kontaktováni a že se bojí o život. Zemi postupně ovládá radikální hnutí Tálibán. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) k tomu v neděli uvedl, že se všemi, kterých se program pomoci týká, je jeho resort v kontaktu.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Afghánci v Kábulu stojí frontu před bankou, aby si vybrali peníze

Článek

„Internet je plný příběhů afghánských tlumočníků. Chci jasně říct - se všemi, kterých se program naší pomoci týká, jsme v kontaktu. Kdo tvrdí, že nebyl kontaktován, tak zřejmě proto, že mu kontrakt dávno skončil a program se na něj nevztahuje, nebo neprošel bezp. screeningem,“ napsal Metnar na Twitteru.

Jde zřejmě o reakci mimo jiné na příspěvek, který na Twitteru sdíleli opoziční poslanci, v němž se píše o tlumočníkovi, jenž si stěžuje, že zatím nebyl kontaktován a bojí se o život svůj a své rodiny.

Bartoš: Evakuace ambasády přichází pozdě, otázka pomoci byla na stole týden

Domácí

„Naši vládu pochválím až bude za co, až naši spojenci a naši lidé budou v bezpečí! Zatím to tak není! Zatím to je obrovské podcenění celé situace a tragicky pozdní řešení, již před několika týdny jsme vládu žádali, aby jednala! Měla jednat daleko dříve!“ uvedl k tomu třeba předseda lidovců Marián Jurečka.

„To tam ty lidi fakt necháte zavraždit???!!!!!“ ozval se někdejší předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Advokát: Afghánští tlumočníci nám pomáhali, teď jim hrozí smrt

Domácí

„O pomoci Afganistánu vláda mluví od července s tím, že vše je třeba koordinovat se spojenci. Ovšem na rozdíl od jiných zemí evakuovala ČR k dnešnímu dni 0 lidí. Mám dojem, že ‚vyspělý spojenecký svět‘, dělá takto akorát vše proto, abychom byli migrační krizi v Evropě zase blíž?!“ napsal pak královéhradecký hejtman Martin Červíček (ODS).

Islamisté z hnutí Tálibán v neděli ze všech stran postupují do Kábulu a z města se na poslední chvíli snaží uprchnout tisíce lidí. Ambasády horečně evakuují své zaměstnance a spolupracovníky.

Kábul zachvátil chaos. Afghánský prezident opustil zemi

Blízký a Střední východ

O evakuaci diplomatů z české ambasády rozhodl ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) v sobotu. Česko slíbilo pomoc i místním zaměstnancům velvyslanectví a tlumočníkům české armády, kteří o to požádali.

Evakuaci českých diplomatů a místních pracovníků ambasády nebo tlumočníků pomáhajících české armádě mají v blízkých dnech zajistit česká vojenská letadla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám