Hlavní obsah

Advokát: Afghánští tlumočníci nám pomáhali, teď jim hrozí smrt

Oldřich Danda, Právo, Oldřich Danda

Advokát Radek Ondruš pomáhá českým vojákům, kteří po ukončení mise podporují afghánské tlumočníky v jejich snaze dostat azyl v České republice. Afghánským pomocníkům českých vojáků a odborníků jde v zemi, kterou z velké části ovládá Tálibán, nyní o život.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Afghánští tlumočníci pomáhali českým vojákům a odborníkům i v komunikaci s afghánskými řemeslníky.

Článek

Pomáháte Afgháncům, kteří chtějí získat v ČR azyl. Jak jste se k tomu dostal?

Dlouhodobě se věnuji zastupování vojáků tam, kde se dostanou do obtíží. Pro armádu zajišťuji školení i konzultace k nejrůznějším právním otázkám. Několik vojáků, kteří se vrátili z afghánské mise, mě v současnosti oslovilo s otázkou, jak pomoci afghánským tlumočníkům, které osobně znají.

Žadatelé o azyl by museli na ambasádu ČR v pákistánském Karáčí přes území Tálibánu, což se rovná sebevraždě

Kolika Afgháncům pomáháte a o koho jde?

Žádné Afghánce osobně nezastupuji, pomáhám jen na žádost několika českých vojáků realizovat myšlenku přesunu těch spolupracovníků naší armády, kteří si tuto pomoc zaslouží. V těch několika málo případech se jedná o vysokoškolsky vzdělané odborníky, kteří s českými vojáky spolupracovali a jejichž osobnost přesvědčila jejich české přátele, že si pomoc ČR skutečně zaslouží.

Tálibán odřízl sever i západ Afghánistánu od Kábulu

Svět

Kolik Afghánců podle vás v ČR požádá o azyl?

Odhaduji, že z řad afghánských spolupracovníků české armády to nejspíš bude jen pár jednotlivců a jejich rodiny, kteří projeví zájem o azyl v ČR. V žádném případě se nejedná o žádný program řízené migrace, ale o gesto dobré vůle vůči těm, kteří si jej zaslouží.

Co konkrétně pro ně děláte?

Snažím se najít cestu, aby mohli získat humanitární vízum k příletu do ČR a zde požádat o azyl, popřípadě je v tomto řízení zastupovat, pokud bude potřeba.

V současné době představuje největší problém to, že ministerstvo zahraničí před časem odebralo českému zastupitelskému úřadu v Kábulu právo tento typ víz vydávat, jakož i právo přijímat žádosti o azyl. Žadatelé tak mohou tyto žádosti podat nejblíže na českém zastupitelském úřadu v pákistánském Karáčí.

Vláda pomůže afghánským tlumočníkům

Domácí

Dostat se tam však lze zpravidla přes hraniční přechody ovládané Tálibánem nebo přes jeho území. Taková cesta se pro tento typ žadatelů rovná prakticky sebevraždě. Zde by mělo ministerstvo zahraničí jednat okamžitě.

Proč je jim potřeba pomoci?

Vojáci, kteří mě oslovili, je považují za spojence, jejichž pomoci si váží a jejichž důvěru v pomoc nechtějí a nemohou zradit. Spatřují v tom ze své strany projev vojenské cti. V očích islámských fundamentalistů se však tito afghánští spolupracovníci české armády stali zrádci, kteří si dle jejich názoru zaslouží smrt.

Co jim hrozí, pokud se včas nedostanou z Afghánistánu?

Všichni si mohou na internetu najít fotografie, jak se islámští fundamentalisté chovali po odchodu Rusů a porážce tehdejší afghánské vlády na dobytém území.

Nejedná se o program řízené migrace, ale o gesto dobré vůle vůči těm, kteří si jej zaslouží

Záběry veřejného lynčování spolupracovníků poražených jsou hrozivé. I dnes můžeme číst, jak zástupci Tálibánu na dobytém území zavraždili například oblíbeného komika, vraždí ale i novináře, policisty, vojáky speciálních sil a další spoluobčany, které považují za nepřátele či zrádce.

Nepřichází pomoc ČR pozdě, když je Tálibán na postupu?

Tálibán v současnosti obsadil jen několik okrajových provincií, odkud se vládní jednotky postupně stáhly. Lze předpokládat, že významné provincie, a zejména hlavní město Kábul se ještě nějakou dobu udrží.

Evropa se musí připravit na masivní příliv uprchlíků z Afghánistánu

Svět

Pozdě zatím není, ale čas se velmi krátí a každý den prodlení může být kritický. Jelikož se nejedná v tomto případě o žádnou masovou migraci, ale skutečně o přesun několika málo odborníků a spolupracovníků naší armády, je nutno jednat bez zbytečného odkladu. Vždyť jejich přesun podporuje i prezident ČR.

Vláda o pomoci rozhodla před dvěma týdny. Jak se k tomu postavily české úřady, hlavně ministerstva obrany a zahraničí?

Pokud jsem pochopil správně, co ministr zahraničních věcí v rozhovoru pro Právo řekl, pak vyjádřil připravenost pověřit český zastupitelský úřad v Kábulu, aby těm žadatelům, jejichž jména mu ministr obrany potvrdí, umožnil přílet do republiky a zde podat žádost o azyl.

Program je možno realizovat v řádu dnů, nejvýše týdnů

Podobně již ČR postupovala v případě běloruské sprinterky, kterou Lukašenkův režim nutil k návratu z olympiády v Tokiu. Pokud tedy je ministr zahraničí připraven umožnit českému zastupitelskému úřadu v Kábulu poskytnout víza a ministr obrany je připraven sdělit, u koho připadá tento postup v úvahu, pak je možno vše realizovat v řádu dnů, nejvýše týdnů.

Otázkou zůstává pouze postoj ministra vnitra, jehož odbor azylové a migrační politiky bude azylové řízení na našem území provádět. Byla to právě především aktivita bývalého ministra vnitra (Milan Chovanec), který původní projekt přesídlení spolupracovníků naší armády v minulosti ukončil.

Šest zemí EU chce pokračovat v deportacích Afghánců navzdory bojům

Svět

V současnosti je tedy s programem pomoci afghánským spolupracovníkům aktivní především ministerstvo obrany, ale to nestačí. Aktivitu by mělo prokázat především ministerstvo vnitra, které rozhoduje o azylu, a ministerstvo zahraničí, které rozhoduje o vízech. Tato ministerstva mohou program rovněž dál rozpracovat a rozšířit na případné další odborníky a pomocníky.

V čem je podle vás největší problém?

Největším problémem je čas a ochota níže postavených úředníků na klíčových ministerstvech afghánským spolupracovníkům naší armády pomoci. Prohlášení ministrů je jedna věc, jejich schopnost donutit vlastní podřízené k rychlé reakci je věc druhá.

Jinak řečeno, největším problémem může být typicky česká vlastnost „nehledat cestu, jak to jde, ale předkládat důvody, proč to nejde“. Pokud ale nyní zklameme důvěru těch, co v naši pomoc věří, můžeme se v budoucnu dočkat podobného přístupu od těch, kterým nyní věříme my.

Do dvaceti let jsme v Afghánistánu zpátky, kritizuje dohodu mezi USA a Tálibánem britský ministr

Evropa

Naštěstí existuje v rámci ministerstva obrany pár jednotlivců, díky kterým se přistoupilo k realizaci aspoň minimalistické verze programu předloženého ministrem obrany. Nezbývá než věřit, že se najde vůle dobrou věc prosadit. Cesta, jak to provést, existuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám