Hlavní obsah

Je to Putinova noční můra, hodnotí vývoj ruské invaze britský generál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rozhovoru pro stanici Sky News označil britský generál Richard Dannatt vývoj války na Ukrajině za „Putinovu noční můru“. Zamýšlená blesková válka se protáhla v dlouhotrvající konflikt, v němž se bojuje o regiony na východě, nikoli o hlavní město Kyjev. Ukrajinci se navíc podle generála na podzim chystají dobýt zpátky město Cherson a poslední vývoj na Krymu, kde dochází k četným výbuchům, Rusy znepokojuje.

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Putin

Článek

„Myslím, že válka se vyvinula úplně jinak, než si Vladimir Putin představoval. Toto je pravděpodobně jeho nejhorší scénář, scénář z nočních můr,“ uvedl Dannatt.

Připomněl, že před půl rokem západní média očekávala rychlý postup ruské invaze na Ukrajinu a svržení ukrajinské vlády a prezidenta Volodymyra Zelenského.

Ukrajina se ovšem pod ruskou nadvládou neocitla a Rusové se podle Dannatta museli přizpůsobit situaci.

Analytici: Rusko mlží, cíle na Ukrajině nezměnilo

Evropa

Generál zároveň přiznal, že se Rusům alespoň povedlo vytvořit pozemní vojenský koridor z Krymu přes Mariupol až do Ruska.

Rusové se ale především soustředí na dobytí Doněcku a Luhansku, nikoli na původně zamýšlené dobytí ukrajinského hlavního města Kyjeva.

Ruské ostřelování dělostřelectvem podle Dannatta chvilku na východní frontě fungovalo, to se však v posledním měsíci změnilo.

Foto: Profimedia.cz

Britský generál Richard Dannatt

„Západ poskytl velmi účinné dělostřelecké systémy s dlouhým dosahem, které Rusy zahnaly zpátky,“ komentuje k vývoji války.

Sebevědomí Ukrajinci teď podle něj chystají protiofenzivu s cílem dobýt zpátky město Cherson. Uskutečnit se však může nejdřív na podzim, podotýká.

„Celé to znovu mění situaci pro prezidenta Putina. A v reakci na tuto možnou protiofenzivu Ukrajinců museli Rusové snížit četnost útoků na Donbasu a posílit v Chersonské oblasti,” uvedl Dannatt.

Rusové ztrácejí na Krymu půdu pod nohama, symbol síly jim ničí exploze

Zahraniční

„A nakonec také docházelo k zásahům na Krymu, a to Rusy vážně znepokojilo,“ uzavřel britský generál s tím, že válka rozhodně nejde podle Putinových představ a potrvá ještě dlouho.

Ruských útoků na Ukrajině přesto v posledních dnech přibývá. V pondělí ráno ukrajinský generální štáb uvedl, že byli Rusové částečně úspěšní při útoku na jihu u Mykolajivu.

Minulý týden ale na anektovaném poloostrově Krym zasáhly rakety vojenské sklady a letiště, útoky se přisuzují ukrajinským speciálním silám.

Ruská invaze na Ukrajinu 24. srpna vstoupí do prvního půlroku svého trvání.

Reklama

Výběr článků

Načítám