Hlavní obsah

Já dostal pokutu a premiér ne? Britové žádají o vrácení peněz kvůli vládnímu pokrytectví

Londýn

Nejméně dva Britové žádají stát o navrácení pokuty za pořádání nelegálního večírku v době přísného lockdownu v roce 2020, píše deník Daily Mail. Důvodem je dvojí metr. Zatímco policie trestala běžné občany za porušování opatření, ve stejnou dobu ignorovala akci vládních představitelů na zahradě premiérova sídla v Downing Street.

Foto: Profimedia.cz

Protest odpůrců premiéra Johnsona v Londýně

Článek

Kieron McArdle z městečka Coleshill v hrabství Warwickshire obdržel pokutu ve výši 100 liber (2900 Kč) za to, že si v době celostátní uzávěry v březnu 2020 pozval na zahradu pár přátel.

Poté, co nyní vyšly najevo podrobnosti o vládním večírku, si 50letý muž myslí, že by mu měly být peníze vráceny, nebo by alespoň měly jít na charitu. „Jedna pravidla platí pro ně a jiná pro nás ostatní,” stěžuje si.

Johnson: Britům omezení, svým „chlast“

Evropa

Trestu neunikli ani účastníci skromné oslavy narozenin, kterou pro svého kamaráda uspořádal v říjnu 2020 mladý vysokoškolák Callum Harrison. Akce se účastnilo deset lidí, což odporovalo tehdejším restrikcím. Všem zúčastněným byla vystavena pokuta ve výši 100 liber.

Harrison přiznává, že pravidla porušil, současně ale vyzval vládu, aby mu peníze vrátila.

Odstupte, vyzývá Johnsona opozice

Britská vláda v průběhu pandemie opakovaně čelila podezření, že pravidla, která proti šíření koronaviru nastavuje, sama nedodržuje. O Vánocích média informovala o sérií večírků, kde se nedodržovaly sociální rozestupy ani počet povolených účastníků.

Umírající maminku mohl zdravit jen přes okno. Britové se bouří proti pokrytectví vlády

Zahraniční

Aktuálně frustraci veřejnosti ještě navýšilo zjištění televize ITV, že 20. května 2020 večer se v Downing Street konalo zahradní posezení za přítomnosti více než 40 lidí včetně premiéra Borise Johnsona. „Přineste si vlastní chlast,” stálo na pozvánce.

V době, kdy Johnsonova kancelář pořádala zahradní párty, se směli Britové potkat pouze s jednou další osobou mimo svou domácnost – a to ve venkovním prostředí a s dvoumetrovým rozestupem.

Skutečnost je o to ironičtější, že týž den a ve stejnou hodinu policie tvrdě zasáhla proti ilegální párty v Birminghamu.

Premiér Johnson se za účast omluvil. Opozice žádá jeho okamžitou rezignaci, se stejným požadavkem už v Londýně vystoupili demonstranti.

Reklama

Výběr článků

Načítám