Hlavní obsah

Johnson: Britům omezení, svým „chlast“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od prosince se britský premiér Boris Johnson snažil vyvléknout z obvinění, že by se v jeho sídle v Downing Street konaly večírky porušující covidová omezení. Mail od podřízeného jej ale usvědčil z klamání. Johnson se následně omluvil za svou účast na květnovém večírku, konalo se jich ale zřejmě víc. Případ podle listu Daily Mail vyšetřuje policie.

Foto: Toby Melville, Reuters

Premiér Boris Johnson je opět pod palbou kritiky.

Článek

„Ahoj všichni, po neuvěřitelně rušném období by bylo fajn využít krásného počasí a dát si dnes na zahradě čísla 10 drinky se společenským odstupem. Připojte se k nám v šest večer a BYOB!“ vyzývá mail, který podle britských médií získala stanice ITV News.

Borise Johnsona dostihují jeho lži
z prohlášení labouristů

Zkratka BOYB podle médií znamená „přineste si vlastní chlast“ (angl. bring your own booze), číslo deset Downing Street 10, sídlo premiéra.

Volání po odchodu bez odezvy

Mail obsahuje více než stovku jmen pozvaných včetně poradců premiéra, autorů projevů či zaměstnanců vrátnice.

V době první uzávěry ho předloni v květnu odeslal Martin Reynolds, jeden z nejvyšších činitelů v sídle premiéra, Johnsonův hlavní osobní tajemník.

„Popíjí v salonu poslední šance“. Konzervativci už hledají náhradu za Johnsona

Zahraniční

Přišlo údajně 30 až 40 lidí včetně premiéra. Na stolech je čekalo připravené jídlo a víno.

Na existenci večírku upozornil už minulý týden Johnsonův exporadce Dominic Cummings. Mluvčí premiéra se k tomu odmítl vyjádřit. Downing Street ale o víkendu nepopřela, že se akce zúčastnil i Johnson a jeho přítelkyně Carrie, kterou si vzal loni v květnu.

V řadách vládní konzervativní strany i opozice vyvolala tato odhalení bouři kritiky. Podle opozičních labouristů veřejnost nyní vidí, že „Borise Johnsona dostihují jeho lži“.

Zazněla i volání po odchodu premiéra z funkce. Průzkum, který provedla firma YouGov pro televizi Sky News, ukázal, že 56 procent tázaných soudí, že premiér by měl rezignovat.

Britští antivaxeři plánují válku s vládou

Evropa

Správce britské státní pokladny Michael Ellis ale v úterý řekl poslancům, že „premiér nikam neodejde“, tj. nerezignuje, protože „si udržuje důvěru lidu“.

Johnson na otázky k aféře zatím vyhýbavě odpovídal, že „to vše je předmětem řádného vyšetřování Sue Grayové“. Omluvil se až tuto středu, situaci se nicméně snažil zlehčovat tím, že se domníval, že se na zahradě koná pracovní porada.

K tvrzení Daily Telegraphu, že ho Grayová v rámci vyšetřování předvolá k výslechu, se odmítl vyjádřit. Jeho úřad popřel, že by Reynolds přišel o funkci.

Jedná se už o několikáté obvinění z pořádání večírků v centru vládní moci za časů, kdy to bylo zakázáno. Objevily se zprávy o nejméně pěti dalších akcích v sídle premiéra a v parlamentu během předloňské zimy.

Johnson se omluvil za účast na večírku

Evropa

I párty z 20. května 2020 měla předchůdce, večírek „pizzy a vína“, který se v Downing Street konal podle Guardianu o pět dní dříve. Downing Street ujišťuje, že všechny tyto akce byly pracovní a neformální.

Úřady varovaly…

Večírek předloni 20. května se konal v době, kdy už dva měsíce platilo rozhodnutí Johnsonovy vlády se zákazem společenských akcí na veřejnosti s výjimkou rodinných setkání a schůzek s jednou osobou z jiné domácnosti.

Guardian připomněl, že v den, kdy se konal večírek, připomněl tuto zásadu ministr kultury Oliver Dowden: „Můžete se setkat s jednou osobou mimo svou domácnost na venkovním, veřejném místě za předpokladu, že se od sebe budete držet dva metry.“

Uniklá fotka vznáší nové otázky ohledně dodržování restrikcí v Downing Street

Zahraniční

Londýnská policie v téže době tweetovala, že Britové mohou venku uspořádat piknik nebo sportovat za předpokladu, že jsou „sami, s lidmi, s nimiž žijete, nebo jen vy a jedna další osoba“.

Reklama

Výběr článků

Načítám