Hlavní obsah

Hrozí totální kolaps světové ekonomiky, tvrdí saúdský korunní princ

Válka mezi Saúdskou Arábií a Íránem by znamenala totální kolaps světové ekonomiky, řekl saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán. Reagoval tak na nedávné útoky na ropná pole v Saúdské Arábii, které Rijád i Washington připisují Íránu. Stupňování krize by podle něj mohlo znamenat růst cen ropy do nepředstavitelných výšin. Princ to řekl v rozhovoru s americkou televizí CBS.

Foto: Reuters

Saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán

Článek

Důvodem, proč by Írán na ropná pole útočil, je podle bin Salmána hloupost: „Jenom blázen by zaútočil na pět procent světových zásob (ropy). Jediným cílem je dokázat, že jsou hloupí. A to se jim podařilo.”

„Jestliže svět nepodnikne silnou a rozhodnou akci k odstrašení Íránu, budeme svědky další eskalace, která ohrozí světové zájmy,” uvedl bin Salmán. „Dodávky ropy budou narušeny a ceny se vyšplhají k nepředstavitelným číslům, jaká jsme nezažili,” dodal v rozhovoru pro pořad 60 minutes vedeném v Saúdské Arábii.

Ozbrojený konflikt mezi Saúdskou Arábií a Íránem by znamenal „totální kolaps světové ekonomiky,” uvedl princ. „Tento region představuje zhruba třetinu světových energetických zásob, 20 procent obchodních cest a čtyři procenta světového HDP,” nastínil bin Salmán. Sám prý doufá v mírové řešení současné krize.

Saúdskoarabský princ připustil odpovědnost za vraždu novináře Chášukdžího

Blízký a Střední východ

Rijád stejně jako Washington připisuje Íránu odpovědnost za útok na svá ropná zařízení Abkajk a Churajs ze 14. září, k němuž se přihlásili šíitští povstalci, kteří bojují proti ústřední vládě v Jemenu. Údery snížily těžbu největšího vývozce ropy na světě o 5,7 milionu barelů, tedy zhruba o polovinu. Teherán jakékoli zapojení do incidentu odmítá. Saúdská Arábie trvá na tom, že při útoku byly použity íránské zbraně, Teherán z jeho spáchání viní také Spojené státy, Německo, Francii a Británii.

Podle bin Salmána by se měl americký prezident Donald Trump sejít s íránským prezidentem Hasanem Rúháním a pokusit se vyjednat novou dohodu o íránském jaderném programu a vlivu na Blízkém východě.

Spojené státy loni od dohody omezující íránský jaderný program odstoupily výměnou za uvolnění sankcí; smlouva podle Washingtonu nefungovala. Její evropští účastníci ale chtějí, aby se Írán jejími ustanoveními dále řídil, jejich snahy zatím úspěšné nebyly.

Foto: Reuters

Džamál Chášukdží

Bin Salmán také znovu zopakoval svá slova a připustil odpovědnost v případu zabití saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího. Chášukdží byl loni brutálně zavražděn na saúdskoarabském velvyslanectví v Istanbulu, kam si přišel vyřídit dokumenty.

Princ dosud o případu veřejně nemluvil, některé západní vlády i americká Ústřední zpravodajská služba se domnívají, že dal k zabití příkaz. To ale druhý nejmocnější muž království v rozhovoru popřel. To samé řekl již dříve americké televizi PBS v připravovaném dokumentu, který bude odvysílán 1. října.

„Šlo o odporný zločin. Beru za něj odpovědnost jako představitel Saúdské Arábie, zvláště, že šlo o jedince pracující pro saúdskoarabskou vládu,” řekl bin Salmán. Dodal však, že o vraždě předem nevěděl. „Tři miliony lidí pracujících pro saúdskoarabskou vládou nemohou každý den posílat zprávy lídrům země,” uvedl.

Saúdská Arábie zahájila soudní proces, v němž čelí obvinění z vraždy 11 lidí, většinou příslušníků tajné služby. Zatím se konalo jenom několik stání. OSN vyzvala k tomu, aby byl do vyšetřování zahrnut také korunní princ a další vysocí představitelé země.

Reklama

Výběr článků

Načítám