Hlavní obsah

Hrozí kolaps, nejsou volná lůžka ani lékaři, varují odborníci Slovensko

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Pokud se Slováci nesemknou, čeká je za dva týdny „strašný scénář“, varoval ve středu slovenský biochemik Pavol Čekan v souvislosti s kritickou situací v boji s pandemií.

Foto: KKN

Ilustrační foto

Článek

„Situace v nemocnicích je katastrofální. Nejsou volná lůžka a nemocnice jsou před kolapsem, zdravotníci jsou vyčerpáni a někteří pacienti s covidem už musí zůstávat doma,“ upozornil Čekan.

„Vyhlídky jsou ještě horší. Pokud nic neuděláme, za dva týdny očekáváme dalších 2000 pacientů s těžkým průběhem infekce vyžadujícím hospitalizaci. Je jasné, že naše zdravotnictví to zvládne jen velmi těžko,“ dodal.

O ochranné injekci pro Matovičovy ženy rozhodnou lajky

Zahraniční

Podle Čekana nemá země jinou možnost než tvrdý lockdown, musí požádat o pomoc zahraniční zdravotníky a zvážit výstavbu polních nemocnic. „Tentokrát jsou oslavy, výlety, dovolené a návštěvy nepodstatné. Prosím, pomozme zdravotníkům,“ vyzval.

Nemocnice jsou na hraně

Konzilium odborníků pandemické komise vlády rovněž považuje za nevyhnutelné, aby se ještě víc omezila mobilita obyvatel, protože hrozí kolaps nemocnic. „Potřebné je především omezení výjimek ze zákazu vycházení,“ uvedli odborníci.

Nakažení poslanci mohou přijít do parlamentu hlasovat, rozhodl slovenský úřad

Evropa

Při současném trendu může být k 11. lednu hospitalizováno až 4500 pacientů, což převyšuje kapacitu slovenských nemocnic. „Nemocnice už dnes pracují na absolutní hranici možností,“ upozornilo konzilium.

Odborníci zároveň věří, že vzhledem k dostupnosti očkovací látky a k postupnému rozšiřování vakcinace na celou populaci bude možné postupně od pandemických omezení ustupovat.

Slovenská CK Firo-tour kvůli koronaviru končí

Ekonomika

Ve slovenských nemocnicích zůstává nyní hospitalizováno 2659 lidí s potvrzeným covidem-19. Před Vánoci bylo na umělé plicní ventilaci napojených 185 pacientů, tento týden přesáhl jejich počet dvě stovky.  „Velmi kritická situace by nastala, pokud bychom ventilovali 350 covidových pacientů. To už by zdravotnictví nemuselo zvládnout,“ připustil Matej Mišík, vedoucí Institutu zdravotnických analýz slovenského ministerstva zdravotnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám