Hlavní obsah

Hlavy velmocí přijely na G7 do Francie projednat obchod i klima

Mezinárodní obchod, bezpečnostní krize či ochrana klimatu budou mezi hlavními tématy summitu sedmi ekonomicky vyspělých zemí světa G7, který v jihofrancouzském Biarritzu začíná v sobotu oficiální večeří. Na summit už dorazili lídři všech zúčastněných zemí včetně amerického prezidenta Donalda Trumpa, jenž ještě před zahájením poobědval s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

V sobotu začal v jihofrancouzském Biarritzu summit sedmi ekonomicky vyspělých zemí světa G7

Článek

Macron hodlá na summitu přesvědčovat ostatní lídry, že napětí ve vzájemných vztazích - včetně těch obchodních - je špatné pro všechny. "Musíme uspět ve snaze dosáhnout deeskalace, stabilizovat věci a vyhnout se obchodní válce, která už se všude bojuje," řekl francouzský prezident v živě vysílaném proslovu k obyvatelům Francie. Macron však dopředu avizoval, že v zájmu usnadnění jednání skončí setkání v Biarritzu bez závěrečného komuniké.

Macron zjevně reagoval mimo jiné na Trumpa, který v pátek oznámil nové pětiprocentní zvýšení amerických cel na dovoz z Číny. Trump navíc před odletem do Biarritzu pohrozil znovu i Francii, že v odvetě za zavedení digitální daně by mohly Spojené státy uvalit cla na její vína.

Foto: Ludovic Marin, ČTK/AP

Donald Trump před zahájením summit poobědval s Emmanuelem Macronem

Britský premiér Boris Johnson po příjezdu na svůj první summit G7 ve funkci vyzval ke zmírnění napětí v mezinárodním obchodu. Británii podle něj hrozí, že bude zatažena do obchodní války.

Trump v sobotu ještě před neformální večeří se zbylými státníky zamířil na pracovní oběd s Macronem. Večer se pak sejdou prezidenti USA a Francie a předsedové vlád Kanady, Japonska, Německa, Británie a Itálie a další pozvaní hosté. Další část summitu, stejně jako několik bilaterálních schůzek, se pak odehraje v neděli.

Foto: Ludovic Marin, ČTK/AP

Francouzský prezident Emannuel Macron přivítal na summitu g7 v Biarritzu německou kancléřku Angelu Merkelovou

Státníci se patrně nevyhnou ani otázkám kolem způsobu odchodu Británie z Evropské unie. Johnson v sobotu zopakoval, že si nepřeje odchod Británie z Evropské unie bez dohody. Předsedu Evropské rady Donalda Tuska, který se summitu v Biarritzu také účastní, britský premiér vyzval, aby mu s hledáním dohody pomohl.

Rusko i požár

Předseda Evropské rady na twitteru napsal, že se s Johnsonem v neděli na okraj summitu G7 setká. "Doufám, že se nechce zapsat do historie jako 'Pan Bez dohody'," uvedl Tusk.

Summit G7 bude podle Tuska složitou zkouškou jednoty a solidarity. Zároveň varoval před obchodními bariérami i před návratem Ruska do skupiny G7.

Tusk, Macron i německá kancléřka Angela Mekelová v sobotu vyzvali k rozhodnému boji s požáry v Amazonii. V pátek Francie a některé další státy EU pohrozily, že pokud Brazílie nebude v boji s požáry odhodlanější, odmítnou ratifikovat dohodu o volném obchodu mezi Evropskou unií a skupinou jihoamerických zemí Mercosur.

V Biarritzu by se o víkendu mělo hovořit také o boji proti nerovnostem či o krizích v Íránu, Libyi, Kašmíru či Sýrii.

Foto: Pool, Reuters

Britský premiér Boris Johnson se vítá se svým kanadským protějškem Justinem Trudeau na summitu G7

Na bezpečnost a pořádek v Biarritzu a jeho okolí dohlíží na 13.200 policistů a četníků. V sobotu se soustředí mimo jiné na demonstraci v městečku Hendaye na francouzsko-španělské hranici, kde se sešlo podle odhadů policie na 9000 odpůrců globalizace, ekologických aktivistů i několik desítek příznivců francouzského protivládního hnutí žlutých vest. Úřady povolená demonstrace byla dosud poklidná.

Hledání kompromisů chce Francie podpořit mimo jiné svou vyhlášenou gastronomií. Macron povolal do Biarritzu tým čtyř michelinských kuchařů včetně Andrée Rosierové, která vlastní s manželem vyhlášenou restauraci Les Rosiers přímo v Biarritzu. Na talíř by měli šéfové států a vlád dostat speciality místní baskické kuchyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám