Hlavní obsah

Francie a její spojenci jsou ostražití ohledně možné agrese Ruska vůči Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francie a její západní spojenci ze Severoatlantické aliance - Itálie, Německo, Británie a Spojené státy - zůstanou ostražití ohledně možného agresivního jednání Ruska vůči Ukrajině, oznámil v úterý Elysejský palác.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

„Lídři těchto pěti zemí znovu potvrdili svoje odhodlání ke spolupráci s cílem garantovat suverenitu Ukrajiny a zajistit její stabilitu a bezpečnost,” uvedl úřad francouzského prezidenta poté, co Emmanuel Macron telefonoval se svými kolegy ze spojeneckých zemí.

„V tomto ohledu zůstanou ostražití ohledně agresivních iniciativ, které by Rusko mohlo podniknout proti Ukrajině,” uvádí se také v prohlášení, ze kterého cituje agentura Reuters.

Biden a Putin jednali o osudu Ukrajiny. Američané jsou připraveni uvalit sankce

Svět

Elysejský palác také oznámil, že prezident Macron bude "v následujících dnech" jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem i ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Napětí na východě Evropy v poslední době sílí kvůli soustřeďování ruských vojsk u ukrajinských hranic.

Americký prezident Joe Biden během úterního videohovoru varoval šéfa Kremlu Vladimira Putina, že pokud Rusko podnikne invazi na Ukrajinu, Washington a jeho spojenci na to odpoví „silnými ekonomickými a dalšími opatřeními”.

Reklama

Výběr článků

Načítám