Hlavní obsah

Donald Trump odmítl pod přísahou vypovídat na newyorské prokuratuře

• Aktualizováno

Exprezident Spojených států Donald Trump měl ve středu u newyorské prokuratury pod přísahou vypovídat v případu občanského sporu ohledně svých obchodních praktik, výpověď však odmítl. Středečnímu svědectví se Trump měsíce snažil vyhnout. Svědectví mělo přinést průlom ve vyšetřování jeho i jeho rodinného podnikání, píše list The New York Times.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Donald Trump na archivním snímku

Článek

Kromě vyšetřování obchodních praktik čelí Trump i nařčení ze sexuálních přečinů, speciální kongresový výbor vyšetřuje Trumpův podíl na výtržnostech v Kongresu z 6. ledna minulého roku a v úterý agenti Federálního úřadu pro vyšetřování prohledali jeho soukromou rezidenci kvůli údajnému špatnému zacházení s prezidentskými dokumenty včetně tajných materiálů.

Razie FBI v rezidenci Trumpa na Floridě

Amerika

Trump ve středu výpověď pod přísahou odmítl a využil tak svého práva nevypovídat a chránit se před sebeobviňováním, které zaručuje část pátého dodatku americké ústavy.

„Uvidím se s rasistickou generální prokurátorkou New Yorku. Je tu pokračování největšího honu na čarodějnice v americké historii!” napsal Trump na svoji sociální sít Truth Social ve středu ráno. Ve svém komentáři poukazoval na demokratickou generální prokurátorku státu New York afroamerického původu Letitiu Jamesovou. „Na mé skvělé okolí i mě útočí ze všech stran!” dodal Trump.

Právní tým Jamesové už od března 2019 sestavuje schematický model Trumpova podnikání a zkoumá, zda jeho společnosti nenadsazovaly cenu jeho hotelů, golfových klubů a dalšího majetku.

Účetní firma Mazars odmítá ručit za uzávěrky Trumpových firem od roku 2011

Amerika

Letos Jamesová uvedla, že Trumpovy obchodní praktiky byly „podvodné nebo klamné”, ale dodala, že její úřad potřebuje vyslechnout Trumpa i jeho dvě dospělé děti, aby mohl učinit závěr. Ivanka Trumpová i Donald Trump jr. své výpovědi již podali a středeční svědectví bývalého prezidenta je tak poslední částí vyšetřování prokuratury.

Trump v současné době čelí ve státě New York dvěma vyšetřováním, Jamesová zahájila občanskoprávní kauzu a manhattanská prokuratura vede vůči Trumpově firmě trestní řízení. Trumpovi právníci se snažili soud přesvědčit, že v občanskoprávní kauze exprezident nemůže vypovídat, protože by jeho odpovědi mohly být použity v paralelním trestním vyšetřování, čímž by byl exprezident nucen svědčit sám proti sobě. Státní odvolací soud ale rozhodl, že mu tato skutečnost ve výpovědi nebrání.

Reklama

Výběr článků

Načítám