Hlavní obsah

Účetní firma Mazars odmítá ručit za uzávěrky Trumpových firem od roku 2011

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Účetní firma Mazars USA přerušila spolupráci s bývalým šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem a prohlásila, že již nebude ručit za správnost účetních závěrek firmy Trump Organization, které prováděla od roku 2011 do roku 2020. Mazars sestavovala finanční dokumenty na základě dat, která jí Trump a jeho firma poskytli.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Donald Trump hovoří ve svém golfovém klubu v Bedminsteru.

Článek

Účetní firma přímo netvrdí, že některé údaje nebyly pravdivé, radí však exprezidentově společnosti, aby všechny případné příjemce dokumentů upozornila, že by se jimi neměli řídit.

„Ačkoliv jsme nedošli k závěru, že by účetní závěrky jako celek měly nesrovnalosti v podkladech, na základě souhrnu všech okolností se domníváme se, že je vhodné vám doporučit se na tyto finanční dokumenty již nespoléhat,“ uvedl zástupce firmy Mazars v dopise činiteli Trump Organization. Dopis byl v pondělí zveřejněn jakou součást soudních dokumentů.

Účetní firma tvrdí, že finanční záznamy z let 2011 až 2020 vypracovala podle svých „profesionálních standardů“, nicméně nyní za ně odmítá ručit vzhledem k vlastním vyšetřováním i zjištěním generální prokurátorky Letitie Jamesové. Ta před několika týdny řekla, že při vyšetřování narazila na důkazy „podvodného a zavádějícího“ ohodnocování Trumpových golfových klubů, mrakodrapů a dalších majetků.

Trump prohrál, materiály o útoku na Kapitol vyšetřovatelé získají

Amerika

Trump Organization v prohlášení uvedla, že je zklamaná tím, že chce Mazars ukončit spolupráci, nicméně oznámení vzala jako dobrou zprávu kvůli zmínce o tom, že účetní firma nenašla nesrovnalosti v podkladech pro účetní závěrky.

Prokurátorka chce vyslechnout Trumpa 

Trump čelí v New Yorku stíhání státní i oblastní prokuratury, podle nichž jeho firma manipulovala s hodnotou svého majetku. V některých případech jí podle vyšetřovatelů nadhodnocovala, například při snaze o zajištění půjček, někdy ji pak podhodnocovala, třeba když šlo o placení daní. Trump a jeho firma to však popírají.

Trump chtěl před Kongresem tajit své daně. Zatrhl mu to soudce, kterého sám jmenoval

Amerika

Prokurátorka Jamesová chce pod přísahou vyslechnout Trumpa a jeho dvě nejstarších děti, Donalda mladšího a Ivanku. Trumpovi se nicméně jejímu předvolání brání u soudu a tvrdí, že demokratka rodinu pronásleduje z politických důvodů. Soud vyslechne stanoviska obou stran ve čtvrtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám