Hlavní obsah

Do Polska dorazili američtí vojáci, kteří posílí východní křídlo NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

V sobotu do Polska dorazili první američtí vojáci, kteří mají posílit východní křídlo NATO v době napětí mezi Západem a Ruskem. Vojáci přistáli na letišti Jasionka u Rzeszówa na jihu Polska, uvedla polská agentura PAP. Americké jednotky jsou součástí reakce západu na desetitisíce ruských vojáků poblíž ukrajinských hranic. Západ se obává možné ruské invaze na Ukrajinu, Moskva však takové záměry odmítá.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Americké vojenské transportní letadlo po přistání na letišti Rzeszow–Jasionka v jihovýchodním Polsku

Článek

Podle polského ministerstva obrany by mělo do země v dohledné době dorazit přibližně 1700 amerických vojáků z 82. výsadkové divize. Tato speciální jednotka se základnou v americké Severní Karolíně podle své prezentace slouží ke strategickým operacím a její příslušníci jsou schopni vyrazit do akce kdekoliv po světě do 18 hodin od vznesení požadavku.

Poměřování svalů: vojenská vozidla USA dorazila do Polska, Rusové cvičí v Bělorusku

Evropa

V Polsku už aktuálně působí asi 4500 amerických vojáků, a to v rámci Severoatlantické aliance i na základě bilaterálních americko-polských dohod.

Moskva v závěru loňského roku mimo jiné vyzvala Washington, aby zaručil, že nepřipustí další rozšíření NATO na východ, ukončí vojenskou spolupráci s bývalými sovětskými republikami, stáhne z Evropy jaderné zbraně a nerozmístí tam žádné útočné zbraně, které by mohly ohrozit Rusko. USA a NATO ruské požadavky odmítly a do oblasti vysílají další jednotky.

Reklama

Výběr článků

Načítám