Hlavní obsah

Poměřování svalů: vojenská vozidla USA dorazila do Polska, Rusové cvičí v Bělorusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Moskva/Gdyně

Stovky amerických vojenských vozidel dorazily tento týden do přístavu Gdyně v rámci pravidelné rotace sil NATO. I když byla výměna jednotek plánovaná dříve, přichází v době zvýšeného napětí okolo Ukrajiny, když ruské jednotky cvičí v Bělorusku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jako ve válce: Společné vojenské cvičení ruské a běloruské armády v BrestuVideo: Reuters

 
Článek

Do Gdyně dorazili američtí vojáci s kolovými vozidly, uvedl mluvčí sil Jeff Jurgensen: „Máme humvee, máme náklaďáky a máme také vozidla Stryker.“

Zdůraznil, že jde o pravidelnou výměnu jednotek zapojených do posíleného programu přítomností předsunutých sil v Polsku v rámci mise NATO eFP. Této vysoce mobilní a lehce manévrující bojové skupině velí od roku 2017 Američané.

K invazi použije Rusko záminku: falešné video útoku dronem, varují USA

Evropa

Výměna jednotek i s vozidly se provádí každých devět měsíců a obměňují se i vozidla, 200 se jich stahuje a 200 přiváží. „Je to dlouho plánovaná běžná rotace sil a nesouvisí s oznámením posílení jednotek,“ uvedl mluvčí.

Noví vojáci USA do Evropy

Ve středu americký prezident Joe Biden schválil rozmístění 3000 amerických vojáků v Polsku, Německu a Rumunsku. Pentagon oznámil, že do Polska bude vyslána další bojová jednotka se strykery o síle 1700 mužů a 1000 amerických vojáků, kteří už v Německu jsou, bude přesunuto do Rumunska. Do Německa se z USA nově přesune 300 vojáků.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Společné vojenské cvičení ruské a běloruské armády v Brestu

Kreml okamžitě vyzval Spojené státy, aby přestaly stupňovat napětí v Evropě zvyšováním počtu svých vojáků v blízkosti Ruska. „Ustavičně vyzýváme naše americké protějšky, aby přestali zvyšovat napětí na evropském kontinentu. Bohužel Američané v tom pokračují,“ řekl v pátek novinářům mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. „Je jasné, že to nejsou kroky ke snižování napětí, ale naopak toto počínání povede k tomu, že napětí vzroste,“ dodal Peskov.

Ruské manévry

Americké ministerstvo obrany to avizovalo v době, kdy se u hranic s Ukrajinou soustředí přes sto tisíc ruských vojáků a cvičí na jihozápadě Ruska u Rostova na Donu.

USA přiznaly pravost odpovědí na ruské požadavky, ze zveřejnění viní Rusko

Evropa

Dalších 30 000 vojáků Rusko přesunulo do Běloruska, kde už zahájili společné ostré střelby z houfnic a raketometů. Cvičit tam budou od 10. do 20. února. Počet zúčastněných vojáků je největší od konce studené války. Ve čtvrtek už na inspekci do Běloruska dorazil ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Ruské ministerstvo obrany z manévrů pravidelně zveřejňuje filmové záběry, což je součástí propagandy. Na rozdíl od sovětských dob, kdy se všechny armádní aktivity přísně tajily, Rusko nyní publikuje aktuální záběry na techniku i vojáky při manévrech.

Reklama

Výběr článků

Načítám