Hlavní obsah

Johnson reaguje na omikron. Po čtyřech měsících zavádí opatření

– Londýn • Aktualizováno

Po více než čtyřech měsících od oznámení takzvaného „Dne Svobody“, tedy konce všech restrikcí, vyhlásil britský premiér Boris Johnson nová plošná opatření proti šíření koronaviru. Reaguje tak na detekování nové nebezpečnější varianty omikron. Nošení roušek bude opět povinné v obchodech a v hromadné dopravě. Každý, kdo přijde do kontaktu s nakaženým variantou omikron, musí bez ohledu na očkování do izolace.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson

Článek

„Omlouvám se, že vám takto v sobotu vyrušuji,” řekl na úvod vystoupení Johnson s následným upozorněním, že je nucen „utáhnout” opatření kvůli „zatím nejhorší” variantě covidu-19.

Projev britského premiéra přichází poté, co tamní úřady potvrdily výskyt prvních dvou případů varianty omikron ve Spojeném království.

V Británii odhalili dva případy omikronu

Zahraniční

Roušky budou nově povinné v obchodech a v prostředcích hromadné dopravy, zatímco v hospodách a restauracích budou zatím dobrovolné.

Každý, kdo přijde do kontaktu s člověkem nakaženým variantou omikron, bude muset nastoupit do 10denní izolace – bez ohledu na to, zda podstoupil, nebo nepodstoupil očkování proti covidu-19.

Kvůli variantě omikron omezují vstup na své území další země

Koronavirus

Opatření se dotknou i cestování. Při vstupu do Británie budou muset lidé podstoupit PCR test a až do výsledku být v izolaci.

„Nebudeme lidem bránit v cestování, to chci zdůraznit, ale budeme vyžadovat, aby každý, kdo vstoupí na území Spojeného království, podstoupil PCR test do konce druhého dne po svém příjezdu a aby se sám izoloval, dokud nebude mít negativní výsledek," řekl premiér.

Život a kariéra britského politika Borise Johnsona

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám