Hlavní obsah

Britové chtěli po brexitu přilákat držitele Nobelovky. Zájem vědců je ale nulový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Program, který má za cíl do Spojeného království po odchodu z Evropské unie přilákat nejslavnější světové akademiky a další významné osobnosti, nezaujal za šest měsíců od svého otevření ani jednoho uchazeče. Informoval o tom vědecký časopis New Scientist. Špatný vtip, jenom slovní průjem britské vlády, smějí se propadáku oceňovaní vědci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Laureáti nejprestižnějších světových cen pro vědce mají v rámci speciálního vládního programu (Global Talent) možnost požádat o zrychlenou cestu k získání víza, které jim umožní žít a pracovat ve Spojeném království, aniž by museli splňovat ostatní kritéria.

Žádat mohli držitelé asi 70 mezinárodních ocenění, včetně Turingovy ceny, Fyssenovy ceny nebo Nobelovy ceny za literaturu, ekonomii, fyziku, chemii a lékařství.

Vlaky nejedou, nemá je kdo řídit. Reportáž z pobrexitové Británie

Zahraniční

Jenže od května, kdy probrexitový kabinet premiéra Borise Johnsona program spustil, nepřišla jediná žádost. Ministerstvo vnitra to přiznalo až na výzvu podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

„Pravděpodobnost, že by se nějaký laureát Nobelovy nebo Turingovy ceny přestěhoval do Británie za prací, je nula, a to alespoň ještě na dalších deset let nebo tak,” řekl časopisu New Scientist vědec Andre Geim, který získal v roce 2010 Nobelovu cenu za objevení grafenu a dnes působí na Univerzitě v Manchesteru.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson byl jedním z nejhlasitějších zastánců brexitu

„Ten program jako takový je špatný vtip, nelze ho brát vážně. Vláda si myslí, že když rozpumpuje britskou vědu slovním průjmem optimismu, může se z toho nějakým způsobem stát sebenaplňující se proroctví,” dodal světově uznávaný fyzik.

Dopad brexitu na vysoké školství je zásadní

Nulový ohlas nepřekvapil ani Jessicu Wadeovou z Královské univerzity v Londýně, která vízovou nabídku pro věhlasné vědce označila za „elitářskou” záležitost.

Britská víza pro 5000 řidičů? Zájem projevilo 127 lidí

Zahraniční

„Přístup britských vědců k evropskému financování je nejistý, pro evropské studenty teď nejsme příliš atraktivní, protože se na ně vztahuje výše školného pro mezinárodní studenty (před brexitem platili studenti z EU stejně jako studenti z Británie, pozn. red.), snižují nám důchody a získat práci v akademické sféře je ve Spojeném království výjimečné a nejisté,” vysvětlila Wadeová.

Reklama

Výběr článků

Načítám