Hlavní obsah

Britská víza pro 5000 řidičů? Zájem projevilo 127 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

O mimořádná dočasná víza určená řidičům nákladních automobilů zažádalo jen 127 zájemců. Oznámil to v úterý britský premiér Boris Johnson. Podle něj to dokládá, že nedostatek řidičů kamionů je celosvětový problém.

Evropa trpí nedostatkem řidičů kamionů.

Článek

Británie chce poskytnutím dočasných víz s platností do února překlenout krizi v zásobování způsobenou právě nedostatkem řidičů. Vláda podle starších zpráv plánovala udělit až 5000 dočasných pracovních víz zahraničním řidičům cisteren a kamionů.

Toto povolání dosud v Británii často vykonávali zahraniční pracovníci. Mnozí z nich ovšem ze země odešli po brexitu a v průběhu covidové pandemie.

Několikahodinové čekání Britů u benzínek pokračuje. Problém není jen v brexitu

Zahraniční

Johnson televizi BBC řekl, že autodopravci nyní doložili pouze 127 zahraničních řidičů, kteří reagovali na možnost pracovat v Británii. „Ukazuje to, že jde o globální nedostatek,” řekl Johnson.

Ekonomika v bodu zlomu

Nedostatek řidičů se v Británii projevuje nedostatkem zboží v obchodech a pohonných hmot na čerpacích stanicích. Od pondělí s rozvozem pohonných hmot pomáhá i britská armáda.

Kamioňák nad zlato. Nedostatek řidičů řeší celá Evropa, v Česku jich chybí 20 tisíc

Evropa

Johnson také obecněji hovořil o budoucnosti pracovního trhu. Britská ekonomika se podle něj nachází v bodu zlomu, vláda podporuje zvyšování mezd a nehodlá se vracet ke starému přístupu spočívajícímu v nízkých investicích a spoléhání se na málo kvalifikované pracovní síly.

Nynější nedostatek pracovníků je podle Johnsona znamením robustnosti britské ekonomiky. Firmy však podle něj nedostatečně investovaly do mezd, zlepšování pracovních podmínek a infrastruktury.

Reklama

Výběr článků

Načítám