Hlavní obsah

Brexit bez dohody se Johnsonovi zkomplikoval, navrhne předčasné volby

Londýn
Aktualizováno

Odpůrci odchodu Británie z Evropské unie v úterý výrazně uspěli, když se jim pozdě večer podařilo v Dolní sněmovně schválit usnesení, že ve středu oproti zvyklostem převezmou kontrolu nad parlamentní agendou a na pořad schůze zařadí projednání návrhu zákona, který by zabránil brexitu bez dohody. Ten přitom nevylučuje premiér Boris Johnson, který v reakci na výsledek oznámil, že předloží návrh na předčasné volby.

Foto: Parliament Tv, Reuters

Premiér Boris Johnson během úterního jednání Dolní sněmovny.

Článek

Pro usnesení hlasovalo 328 poslanců, proti jich bylo 301.

Návrh zákona obsahuje ustanovení o odkladu brexitu do ledna 2020, pokud vláda nedojedná s Bruselem novou dohodu nebo pokud parlament neschválí neřízený brexit. Zákon by ještě musel projít horní komorou parlamentu, Sněmovnou lordů.

Johnson po hlasování uvedl, že zákon, který by zakázal brexit bez dohody, by „předal kontrolu nad vyjednáváním do rukou EU” a přinesl by „další nervozitu, další odklad a další zmatky”. Následně dodal, že mu nezbývá nic jiného, než pokusit se v říjnu vyvolat předčasné volby. „Rozhodnout budou muset lidé této země,” řekl.

Odchod Británie z EU dohody je přitom jednou z variant, kterou prosazuje Johnson. Ten v úterý v parlamentu přesvědčoval poslance, aby možnost brexitu bez dohody neblokovali. Podle něj totiž v posledních dnech vzrostla šance na uzavření brexitové dohody s EU.

To je však v rozporu s úterním prohlášením bývalého ministra financí Philipa Hammonda. Podle něj Johnson mluví nesmysly, žádný postup v jednání s Evropskou unií ohledně brexitu není.

Johnsonova pozice oslabila už odpoledne, kdy vláda přišla o těsnou parlamentní většinu. Během vystoupením premiéra totiž usedl na lavici opozice konzervativní poslanec Phillip Lee, který nesouhlasí s brexitovou politikou vlády.

Reklama

Související témata:

Související články

Britská libra je nejslabší za tři roky

Prohloubení politické krize ve Velké Británii a obavy z brexitu bez dohody v úterý srazily kurz libry na tříletá minima. Libra oslabila o 0,8 procenta až na...

Výběr článků

Načítám