Hlavní obsah

Bělorusko přitvrzuje, nařídilo bankám zablokovat podpory stíhaným. Zbitý aktivista zemřel

Novinky, ČTK, Alex Švamberk
Minsk/Londýn

V Bělorusku ve čtvrtek zemřel jeden ze zadržených aktivistů Raman Bandarenka. Byl zbit, ale úřady tvrdí, že se otrávil alkoholem. Běloruské vedení také nařídilo bankám zablokovat lidem stíhaným za protesty vyplácení peněz z dárcovského účtu BY-help, který založil v Londýně žijící Bělorus Andrej Leončik. Podle uniklých dokumentů, o nichž referuje list The Guardian, ho běloruské úřady chtějí začít stíhat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé uctili památku zbitého běloruského aktivistyVideo: Reuters

 
Článek

Bandarenka byl brutálně zmlácen v Minsku, vyšetřovatelé ovšem tvrdí, že měl kromě úrazů také otravu alkoholem. Informaci o přítomnosti alkoholu v krvi však popírají lékaři záchranné služby a zpráva o Bandarenkově stavu při příjmu, informuje server Tut.by. V té stojí, že měl v krvi nula promile.

Jednatřicetiletý malíř Bandarenka byl podle informací portálu Tut.by brutálně napaden v Minsku poblíž svého bydliště neznámými maskovanými muži, kteří přijeli strhnout červeno-bílé fáborky na plotě v barvách vlajky symbolizující protirežimní protesty. Bandarenka přitom jen vyšel z domu, aby zjistil, co se děje. Později ho převezli do nemocnice, kde ho několik hodin operovali. Po celou dobu byl v bezvědomí.

Vyšetřovací výbor na sociální síti Telegram uvedl, že policisté se vydali na místo, protože dostali zprávu o tom, že tam došlo ke rvačce. Na místě pak objevili muže s úrazy a příznaky opilosti. Muže posléze dopravili na služebnu, aby věc vyjasnili. Když se stav muže začal zhoršovat, zavolali záchranku. U muže byla kromě úrazů údajně konstatována intoxikace alkoholem a přesná příčina smrti se vyšetřuje.

Foto: Belapan, Reuters

Pietní místo připomínající aktivistu Ramana Bandarenku.

V reakci na Bandarenkovo úmrtí vyšly podle agentury AFP do ulic tisíce lidí. Evropská unie v pátek jeho smrt odsoudila, podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella je „výsledkem skandálních a hanebných kroků běloruských úřadů“. Borrellův mluvčí také uvedl, že Evropská unie je připravena k dalším sankcím. EU již dříve přijala sankce proti běloruskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi, jeho synovi a 53 dalším lidem z jejich okolí.

Zablokovaná podpora stíhaným a zraněným

Běloruské úřady také zmrazily peníze poslané z účtu fondu BY-help. V dopise zaslaném bankám stojí, že zakladatel fondu Leončik spolu s vůdkyní běloruské opozice Svjatlanou Cichaunovskou shromažďují peníze „na podporu akcí v Bělorusku“, jejichž cílem je svrhnout vládu.

Leončik uvedl, že někteří lidé, jimž byly poslány peníze, zjistili, že mají přečerpané účty, takže jim byly peníze nejen zmrazeny, ale dokonce zabaveny. Některým byl zablokován přístup k účtu. Banky takto zadržely sumu ve výši asi 1,2 milionu běloruských rublů (12,2 milionu korun). Část lidí ale pomoc dostala, protože šla z jiného účtu.

Leončik založil podpůrný fond v srpnu, kdy byly násilně potlačovány protesty po prezidentských volbách, jež jsou považovány za zmanipulované. Lukašenko v nich získal 80 procent hlasů. Za několik dní se Leončikovi podařilo od dárců získat dva miliony liber (59 milionů korun), většinou od běloruských občanů. Vybrané peníze se posílaly lidem, kteří měli platit pokuty za účast na protestech. Větší částky pak šly na pomoc zraněným při zásazích policie.

Na začátku týdne fond evidoval přes 8700 žádostí o podporu, přičemž vyplatil peníze více než 3300 lidem.

Foto: Belapan, Reuters

Protest po smrti aktivisty Ramana Bandarenky.

Leončik zdůraznil, že s Cichaunovskou není nijak spojen a že jde o ryze humanitární pomoc. I proto je jeho fond oddělen od jiného nadačního fondu Belarus Solidarity, který posílá peníze stávkujícím horníkům nebo jim pomáhá odejít do exilu. „Bylo to záměrné rozhodnutí, oni představují hnutí solidarity, my jsme humanitární hnutí,“ řekl Leončik.

Od začátku protestů v srpnu bylo zadrženo na 20 000 lidí, z nichž byla část obviněna a někteří byli i odsouzeni.

Reklama

Výběr článků

Načítám