Hlavní obsah

Bartoš: Na uprchlíky z Ukrajiny jsme připraveni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda je podle ministra pro místní rozvoj a člena Bezpečnostní rady státu Ivana Bartoše (piráti) připravena na možnost příchodu tisíců lidí z Ukrajiny. Jeho resort si vede přehled o ubytovacích kapacitách, řekl Právu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Za ním premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

 Připravuje se vláda na možnost, že by z Ukrajiny mohli začít utíkat lidé do České republiky?

Toto zaznělo i od ministra vnitra Rakušana, řešení této situace je meziresortní. Ministerstvo pro místní rozvoj má v danou chvíli přehled o možnostech ubytovacích kapacit, které jsou k dispozici. Jsme do toho zapojeni.

Diskutujeme téma vyvolání možné migrační vlny a řešení této situace. V České republice máme velké množství pracovníků z Ukrajiny, za nimiž by mohly přicestovat jejich rodiny. Pokud by situace dále eskalovala, tak na toto všechno existují scénáře. Česká republika je připravena, pokud něco takového nastane, pomoci také v této oblasti.

Na Ukrajině byl vyhlášen válečný stav

Evropa

Na co dalšího se připravujete?

Co se týče pomoci na místě, tak i z jednání vyplývá, že je to pomoc materiální a humanitární. V pondělí se schválila jednorázová pomoc v hodnotě deseti milionů korun z pozice ministerstva zahraničních věcí. Záleží, jak se k tomu postaví vláda za jednotlivé ministry v momentě, když dojde k další eskalaci konfliktu.

Komunikujete jako mi­nistr pro místní rozvoj s kraji, aby se mohly připravit na případnou pomoc?

To probíhá na úrovni příslušných ministrů. Ačkoliv ministerstvo pro místní rozvoj je partnerem krajů, tak ne úplně v oblasti týkající se bezpečnosti nebo přípravy na pomoc, pokud by se vyskytla nějaká vlna uprchlíků na území ČR.

Češi přispívají Ukrajině. Vybraly se miliony

Domácí

Jak hodnotíte ruské rozhodnutí uznat nezávislost separatistických republik na východě Ukrajiny?

Já jsem rád, že nejen Česká republika, ale naši evropští partneři stojí za Ukrajinou. Protože uznání suverenity dvou separatistických regionů je hrubým porušením mezinárodního práva a vlastně i celistvosti ukrajinského území a minských dohod.

Mě tato informace i projev prezidenta Vladimira Putina zastihly na pracovní misi v Bruselu.

Jsem rád, že se Česká republika skrze ministra zahraničí Jana Lipavského, ale i premiéra Petra Fialu jasně postavila na stranu Ukrajiny. Jednota evropských partnerů i partnerů NATO je podle mě zcela zásadní pro další řešení. Ať už to je třeba uvalení sankcí.

Republiky na Donbase požádaly Putina o pomoc proti „ukrajinské agresi“

Evropa

S jakými tématy jste šel na BRS?

Režim bezpečnostní rady státu je ze své povahy neveřejný. Téma ruské agrese vůči Ukrajině tam určitě zazní, bude to důležité téma, ale k obsahu rady bych se nerad vyjadřoval. Jsou to informace důvěrné nebo tajné.

Jaké kroky považujete za důležité?

Podle mě je důležité jít se společným postojem. Premiér Petr Fiala hovořil o další možné pomoci, kterou by Česká republika poskytla. Je to věc, která se řeší na úrovni vlády. A také ministrů, do jejichž oblastí jednotlivé agendy spadají.

Izrael po váhání odsoudil Rusko za napadení Ukrajiny

Svět

Byl jste na služební cestě v Bruselu. Jak tam o rusko-ukrajinském konfliktu hovoří?

Všichni situaci sledují, rezonuje to. V Bruselu je to velké téma. Předpokládám, že v následujících dnech přijde Evropská unie s nějakými konkrétními kroky, kterými zareaguje na situaci v regionu. Ať už na tu, která nastala, případně na další vývoj. Riziko eskalace je stále příliš vysoké.

Reklama

Výběr článků

Načítám