Hlavní obsah

Ať EU zaplatí Bělorusku za zastavení migrantů jako tenkrát Turecku, hlásá Lavrov

– Moskva • Aktualizováno

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov míní, že by Evropská unie měla poskytnout Bělorusku podobnou finanční pomoc k zastavení migrace, jako to učinila v případě Turecka. Jinak by podle něj šlo o dvojí metr. Ve svém návrhu pominul, že zatímco Turecko leží na přirozené migrační trase z Blízkého východu do Evropy, běloruský režim migranty na hranici s EU účelově sváží.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

Lavrov připomněl dohodu z poslední migrační krize, v rámci níž EU poskytla tři miliardy eur (tehdy 81 miliard korun) Turecku, které slíbilo přijmout zpět migranty a uprchlíky, kteří se přes Egejské moře nelegálně dostali do Řecka.

„Proč nemohou takto pomoci Bělorusku? Bělorusko také potřebuje peníze na zajištění normálních podmínek pro uprchlíky, které Litva a Polsko odmítají vpustit do svých zemí,” tvrdí ruský ministr zahraničí.

Lavrov: Evropa má nést odpovědnost za svůj životní styl

„Tito lidé nechtějí zůstat v Bělorusku ani v Turecku, chtějí do Evropy, která už léta propaguje svůj životní styl. Člověk by měl nést odpovědnost za své činy,” prohlásil Lavrov.

Duda: Polskou hranici před Lukašenkovými migranty ubráníme, ohrožují celou EU

Evropa

Šéf ruské diplomacie se o svůj svérázný návrh řešení podělil po jednání s vatikánským ministrem zahraničí, arcibiskupem Paulem Gallagherem.

Ten podle ruských médií vyzval evropské úřady, aby zmírnily humanitární krizi v Bělorusku, kde režim tamního diktátora Lukašenka už několik měsíců sváží migranty na hranice s Evropskou unií (EU). Nejčastěji pocházejí ze zemí Blízkého východu nebo Afriky.

Litva vyhlásila výjimečný stav u hranic s Běloruskem

Evropa

Lukašenko se migračním tlakem snaží unijním státům pomstít za sankce, které na něj uvalily v souvislosti s násilným potlačováním demokratické opozice a porušováním lidských práv v zemi.

Polský premiér Mateusz Morawiecki má jasno o tom, kdo za uměle vytvořenou migrační krizí stojí.

„Za nitky tohoto útoku, který vede Lukašenko, tahá Moskva. Mozkem operace je prezident Putin,” řekl v úterý Morawiecki na mimořádném zasedání polského parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám