Hlavní obsah

Ať EU zaplatí Bělorusku za zastavení migrantů jako tenkrát Turecku, hlásá Lavrov

Moskva
Aktualizováno

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov míní, že by Evropská unie měla poskytnout Bělorusku podobnou finanční pomoc k zastavení migrace, jako to učinila v případě Turecka. Jinak by podle něj šlo o dvojí metr. Ve svém návrhu pominul, že zatímco Turecko leží na přirozené migrační trase z Blízkého východu do Evropy, běloruský režim migranty na hranici s EU účelově sváží.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

Lavrov připomněl dohodu z poslední migrační krize, v rámci níž EU poskytla tři miliardy eur (tehdy 81 miliard korun) Turecku, které slíbilo přijmout zpět migranty a uprchlíky, kteří se přes Egejské moře nelegálně dostali do Řecka.

„Proč nemohou takto pomoci Bělorusku? Bělorusko také potřebuje peníze na zajištění normálních podmínek pro uprchlíky, které Litva a Polsko odmítají vpustit do svých zemí,” tvrdí ruský ministr zahraničí.

Lavrov: Evropa má nést odpovědnost za svůj životní styl

„Tito lidé nechtějí zůstat v Bělorusku ani v Turecku, chtějí do Evropy, která už léta propaguje svůj životní styl. Člověk by měl nést odpovědnost za své činy,” prohlásil Lavrov.

Duda: Polskou hranici před Lukašenkovými migranty ubráníme, ohrožují celou EU

Evropa

Šéf ruské diplomacie se o svůj svérázný návrh řešení podělil po jednání s vatikánským ministrem zahraničí, arcibiskupem Paulem Gallagherem.

Ten podle ruských médií vyzval evropské úřady, aby zmírnily humanitární krizi v Bělorusku, kde režim tamního diktátora Lukašenka už několik měsíců sváží migranty na hranice s Evropskou unií (EU). Nejčastěji pocházejí ze zemí Blízkého východu nebo Afriky.

Litva vyhlásila výjimečný stav u hranic s Běloruskem

Evropa

Lukašenko se migračním tlakem snaží unijním státům pomstít za sankce, které na něj uvalily v souvislosti s násilným potlačováním demokratické opozice a porušováním lidských práv v zemi.

Polský premiér Mateusz Morawiecki má jasno o tom, kdo za uměle vytvořenou migrační krizí stojí.

„Za nitky tohoto útoku, který vede Lukašenko, tahá Moskva. Mozkem operace je prezident Putin,” řekl v úterý Morawiecki na mimořádném zasedání polského parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám