Hlavní obsah

Duda: Polskou hranici před Lukašenkovými migranty ubráníme, ohrožují celou EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava/Vilnius

Polsko má sílu ochránit svou hranici s Běloruskem, kam režim prezidenta Alexandra Lukašenka záměrně pouští a směruje migranty z třetích zemí. V úterý to řekl polský prezident Andrzej Duda. Úspěch běloruského režimu v souvislosti s migranty by byl podle Dudy fatální pro celou EU. Uvítal by sankce pro aerolinky, jež do Běloruska přepravují migranty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na migranty hromadící se na bělorusko-polských hranicíchVideo: Reuters

 
Článek

„Nyní běloruské orgány v podstatě zvou migranty. Ti lidé přilétají do Minsku a poté jsou přepravováni do blízkosti hranic. Jsou doprovázeni příslušníky uniformovaných běloruských složek, kteří dohlížejí na to, aby se migranti nevraceli,” uvedl Duda na tiskové konferenci.

Pondělní pokus několika tisícovek migrantů překročit bělorusko-polskou hranici, jež je také vnější hranicí EU, označil Duda za hybridní útok, za kterým stojí Bělorusko.

U hranic s Polskem táboří dva tisíce migrantů. Ozývají se i výstřely

Evropa

„Pro nás je samozřejmostí, že nemůžeme dovolit nelegální překračování hranic,” řekl Duda, který kvůli zmíněnému incidentu na hranicích upravil program své návštěvy Slovenska. Dodal také, že Bělorusko nevpustilo na své území humanitární pomoc, která byla určena běžencům.

Běloruské bezpečnostní složky začaly migranty z nyní již bedlivě střežených hranic s Polskem převážet k Litvě, což je další hraniční země EU. Během noci na úterý převezli běloruští pohraničníci vojenskými auty od hranic s Polskem asi 500 migrantů, kteří nyní táboří u hranic s Litvou, poblíž obce Kadyš.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Litva přesouvá k hranicím s Běloruskem armádu, bojí se náporu migrantůVideo: Reuters

Někteří z nich se ještě v noci pokusili hranici překročit: do půlnoci litevská stráž zaznamenala pokusy 73 migrantů, od půlnoci do úterního rána se hranici pokoušelo přejít dalších 82 migrantů, napsal zpravodajský server Delfi.

Litva rozhoduje o výjimečném stavu

Litevská vláda navrhla parlamentu vyhlásit u běloruských hranic na měsíc výjimečný stav. Ten by umožnil mimo jiné omezit pohyb v pohraničí.

„Vidíme situaci a hrozby, které vytváří běloruský režim koordinovanými akcemi na hranici s Polskem, a uvědomujeme si, že tyto hrozby mohou vzniknout i u nás. Vidíme jasné paralely,” uvedla ministryně vnitra Agné Bilotaitéová. „Děláme a uděláme vše, aby naše hranice byly ubráněny,” zdůraznila při předkládání návrhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám