Hlavní obsah

Arménský premiér podepsal dohodu o konci války o Karabach

Jerevan

Válka o Náhorní Karabach skončí, oznámil v pondělí arménský premiér Nikol Pašinjan. Podepsal s prezidenty Ruska a Ázerbájdžánu Vladimirem Putinem a Ilhamem Alijevem dohodu o ukončení konfliktu, napsala agentura TASS s odkazem na zprávu, kterou Pašinjan zveřejnil na svém Facebooku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Oslavy konce války o Náhorní KarabachVideo: Reuters

 
Článek

„Podepsal jsem prohlášení s prezidenty Ruska a Ázerbájdžánu o ukončení války o Náhorní Karabach v 01:00 (00:00 moskevského času, poznamenává TASS). Text již zveřejněného prohlášení je pro mě osobně i pro naše obyvatele nepopsatelně bolestivý. Rozhodl jsem se na základě hluboké analýzy vojenské situace a hodnocení lidí, kteří ji znají nejlépe,“ napsal. Dodal, že „učinil velmi, velmi obtížné rozhodnutí“.

Tvrdé boje o Šušu v Náhorním Karabachu. Baku hlásí, že ji dobylo

Evropa

Podle arménského premiéra „tento krok vychází z přesvědčení, že je to nejlepší možné řešení v současné situaci.“ „O tom všem vám podrobně povím v příštích dnech. Toto není vítězství, ale porážka nebude, dokud nepřipustíte, že jste poraženi. Nikdy si nepřiznáme, že jsme poraženi, a to by měl být začátek naší éry národní jednoty a obrození,“ uvedl.

Konflikt v Náhorním Karabachu má už přes pět tisíc obětí, uvedl Putin

Evropa

Rusko a Ázerbájdžán situaci zatím nekomentovaly a k prohlášení arménského premiéra se ani jeden z prezidentů nevyjádřil.

Současné boje o Náhorní Karabach vypukly 27. září a byly nejhorší od 90. let 20. století.

Ázerbájždán sestřelil ruský vrtulník, Moskvě se omluvil

Svět

Spor o Náhorní Karabach – enklávu v jihozápadním Ázerbájdžánu s převážně arménským obyvatelstvem – trvá desítky let. Ozbrojený konflikt vypukl v roce 1988 ještě za éry Sovětského svazu. Náhorní Karabach se s podporou Arménie odtrhl od Ázerbájdžánu ve válce, která si vyžádala na 30 000 mrtvých a statisíce uprchlíků. Nyní se Karabach a přilehlé území nacházejí pod vojenskou kontrolou Arménie. Ázerbájdžán považuje území za okupované.

Reklama

Výběr článků

Načítám